4 Įdomios populiarių patiekalų istorijos

4 Įdomios populiarių patiekalų istorijos

Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt

Šokoladas, sausi pusryčiai, greitai paruošiami makaronai ir kt. užkandžiai bei maisto produktai yra vos ne kiekvieno žmogaus kasdienybė. Tačiau kaip šie produktai atsirado? Kai kurių išradėjų praeitis daug neįprastesnė ir įdomesnė nei kitų. Pažvelkime į keletą keistų istorijų, slypinčių už 10 populiarių šiuolaikinių maisto produktų išradimų.

Vištienos kepsneliai

Turbūt pati pirma mintis kuri Jums kyla išgirdus vištienos kepsnelius, tai McDonald‘s ir jų Chicken Nuggets. Tačiau jie nėra patys pirmieji išradę šį skanėstą. Vištienos gabalėlius maždaug prieš 18 metų išrado profesorius Robertas C. Bakeris.

Bakeris pagamino keliolika skirtingų vištienos produktų, norėdamas paskatinti žmones pirkti paukštienos produkcija. Jis sukūrė logotipus ir išbandė kiekvieną produktą vietos parduotuvėse, norėdamas išsiaiškinti, kuris iš jų parduodamas geriausiai. Siekdamas paskatinti gamintojus, savo rezultatus jis paskelbė moksliniuose žurnaluose. Tuo metu jo ataskaitos buvo išsiųstos daugiau kaip 500 bendrovių. nors McDonald’s savo vištienos kepsnelių istorijoje jo nemini, tikėtina, kad kažkuriuo metu jie buvo įkvėpti jo tyrimų.

Sausi pusryčiai

Sausi pusryčiai turi ilgą ir gilią istoriją.

Pirmą kartą kukurūzų dribsnius išrado Johnas Kelloggas, tačiau jie nebuvo gaminami ir parduodami komerciniais tikslais, kol jo brolis Willas Kelloggas įkūrė savo įmonę ir pradėjo jais prekiauti 1906 m. Johnas Kelloggas buvo neįprastas žmogus net pagal Viktorijos laikų standartus. Jis buvo psichinės ir fizinės sveikatos gydytojas, tvirtai tikėjo, kad seksas kenkia psichinei, emocinei ir fizinei gerovei. Jis asmeniškai susilaikė nuo lytinių santykių ir net nesudarė santuokos. Tiesą sakant, jie su žmona turėjo atskirus miegamuosius, o visi jų vaikai buvo įvaikinti.

Tuo metu daugelis žmonių pusryčiams rinkosi mėsą, kuri, Kelloggo manymu, didino seksualinį apetitą. Jis tikėjo, kad valgydamas paprastesnį maistą dienos metu sumažins seksualinį elgesį. Atsižvelgdamas į tai, jis pristatė kukurūzų dribsnius Battle Creek sanatorijoje 1890 m. Ekonominį potencialą įžvelgė jo brolis Willas Kelloggas. Jis ragino brolį į juos dėti cukraus, tačiau Džonas griežtai priešinosi. Po ilgų bendro darbo metų 1906 m. Willas nutraukė bendradarbiavimą su broliu ir pradėjo pardavinėti kukurūzų dribsnius kaip savo naujojo verslo Kellogg Company pagrindinį produktą.

Bulvių traškučiai

Ak taip, bulvių traškučiai. Visų žaidėjų mėgstamiausias užkandis. Tie kurie naršote po įvairias svetaines Zaidejams, kaip Reddit turbūt žinote apie bulvių traškučių kilme. Tačiau tie kurie nežino, tuoj pat supažindinsime jus su įdomia bulvių traškučių kilme.

1853 m. rugpjūčio 24 d. Džordžas Krumas dirbo virėju Saratoga Springso kurorte, Niujorko valstijoje. Jis gavo užsakymą gruzdintoms bulvytėms, tačiau klientas vis grąžindavo užsakymą, skųsdamasis, kad jos „per storos.“ Nepatenkintas Krumas, labai plonai supjaustė bulves ir įmetė jas į gruzdintuvę, kad iškeptų iki traškumo. Jo nuostabai, klientui jos patiko. Ir, be to, klientas buvo Kornelijus Vanderbiltas, itin turtingas geležinkelių magnatas. Saratogos traškučiai kurį laiką buvo vietinis Saratogos Springso užkandis, kol pradėjo plačiai plisti po Jungtines Valstijas.

Šokolado plytelė

Šiandien negalime net įeiti į nedidelę parduotuvę, kad nebūtume gundomi įvairių šokolado ir saldainių batonėlių, pagamintų ir supakuotų mūsų patogumui ir paruoštų valgyti.

Tačiau iki šokolado plytelės išradimo tai buvo neįprasta. 1847 m. viskas pasikeitė, kai Džozefas Frajus atrado būdą, kaip sujungti kakavą ir cukrų taip, kad juos būtų galima suformuoti į vientisą plytelę. Džonas Kadberis pasekė jo pavyzdžiu ir abu vyrai savo šokolado plyteles pasauliui pristatė Birmingemo mugėje 1849 m.  Šokolado plytelės iš karto tapo hitu, ir Viktorijos epochoje atsirado dar kelios bendrovės.