Ką skanaus ir naudingo pagaminti iš rudens gėrybių?
Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt
Nors besibaigianti vasara paprastai liūdina vėstančiais orais ir pamažu atneša kitokią nuotaiką, prie kurios dažnam reikia prisitaikyti, galime pasidžiaugti tuo, ką duoda gardžių gėrybių kupinas metų laikas – ruduo.
Šviežių vaisių, daržovių ir grybų metas džiugina savo derliumi, dėl kurio neretai kyla klausimai, ką gardaus pagaminti, kaip prasmingai sunaudoti visas turimas gėrybes ir kaip jomis džiaugtis kuo ilgiau. Tokiais momentais vis dažniau į pagalbą atkeliauja internetiniai receptai, kitų patarimai, kulinarinės laidos bei geros receptų knygos. Taigi, kaip nudžiuginti save ir artimuosius rudeniniu derliumi?
Obuoliais kvepiantys skanėstai
Nieko nuostabaus, kad tarp didžiausių rudens gėrybių vertėtų paminėti įvairiaspalvius, skirtingų rūšių bei skonių obuolius, kurie vėstant orams gausiai nugula medžių šakas. Skanūs ir sultingi obelų vaisiai gana dažnai skatina pasukti galvą apie jų panaudojimo galimybes, kurios yra tikrai platesnės negu gali pasirodyti iš pradžių.
Vieni obuolius mėgsta valgyti žalius, kiti jais gardina įvairiausius kepinius, pyragus. Išties, plati pasirinkimų įvairovė praturtina kiekvieno skonį. Kaip pasirūpinti obuoliais? Pirmiausia, pasiruoškite žiemai, mat yra nemažai obuolių veislių, kurios ilgą laiką išlieka puikaus skonio, jei obuoliai yra laikomi rūsiuose ar kitose vėsiose, tamsiose patalpose. Obuolius taip pat galima džiovinti, mirkyti, iš jų paruošti įvairiausių tyrių, džemų, uogienių stiklainiuose, kurios šaltomis dienomis puikiausiai pagardins košes ar blynelius. Nepamirškite ir sulčių, kompotų, naminio obuolių acto ir kt.
Rudeninis daržovių karalius – gardusis moliūgas
Koks ruduo be skaniųjų moliūgų? Žinoma, įvairių rūšių moliūgai yra ne tik gardūs, bet ir naudingi žmogaus organizmui, nes turi daug vertingų medžiagų: B grupės vitaminų, antioksidantų, juose yra ir kalcio, magnio, kalio, taip pat A ir C vitaminų. Moliūgai yra labai vertinami dėl universalumo ir plataus panaudojimo. Juk naudingas ne tik moliūgo minkštimas, bet ir jame esančios sėklos. Gaminkite sriubas, salotas, ruoškite troškinius, blynus, naudokite moliūgą kepant pyragus ar kitus saldėsius. Dar daugiau, tai yra ta daržovė, kuri tinka ruošti tyres ar mišraines marinavimui.
Pasiruoškite žiemai!
Tam, kad šaltuoju sezonu galėtumėte džiaugtis skaniomis atsargomis, būtina jomis pasirūpinti iš anksto. Be to, marinavimas, konservavimas, uogienių ruošimas yra puiki rudens gėrybių panaudojimo alternatyva, kuri džiugins dar ilgą laiką. Uogienės, marmeladai, padažai, sultys, kompotai, raugintos ar marinuotos daržovės, taip pat daržovių ar grybų mišrainės stiklainiuose – unikalus būdas pagardinti patiekalus.
Belieka surasti jums priimtiniausius būdus, kaip panaudoti rudeninius gardėsius. Dalinkitės patarimais ir receptais su kitais, žiūrėkite laidas, perverskite naudingas receptų knygas. Ieškokite įkvėpimo ir eksperimentuokite!