Kaip ir kiek laiko virti grikius?

Kaip ir kiek laiko virti grikius?

Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt

Grikiai – maistingas maisto produktas, kurį vis dažniau pasirenkame sveikiems patiekalams gaminti. Norint paruošti grikius, nesvarbu kokiam patiekalui – garnyrui, sriubai, košei ar desertui, reikia žinoti kaip virti ir kiek laiko virti grikius. Būtent apie tai šiandien ir sužinosime.

Grikių paruošimas neverdant

Pradėjome kalbėti apie grikių virimą, tačiau iš tikro jų galima ir nevirti. Grikių paruošimas neverdant lygiai taip pat populiarus kaip ir virimas. Dietologai teigia, jog neverdant netgi išlieka daugiau maistingų medžiagų. Tad kaip tai daroma?

Žalių grikių paruošimas neverdant:

Iš vakaro nuplaukite grikius šaltu vandeniu ir užmerkite šaltu vandeniu. Proporcija grikiai vanduo 1:2. Ryte nuplaukite grikius ir perliekite karštu vandeniu. Tokie grikiai gali būti valgomi kaip košė.

Iš vakaro nuplaukite grikius šaltu vandeniu ir užmerkite šaltu vandeniu. Proporcija grikiai vanduo 1:2. Ryte nuplaukite grikius ir užvirkite puode. Vos užvirus išjunkite ir uždenkite. Leiskite pabrinkti apie 10 minučių.

Skrudintų grikių paruošimas neverdant:

Perplauti šaltu vandeniu ir užpilti karštu vandeniu. Brinkimo laikas 20-30 minučių. Norint valgyti šiltus grikius, galima perlieti karštu vandeniu.

Kiek laiko virti grikius maišelyje?

Grikiai maišelyje verdami pagal instrukciją ant pakelio. Ji gali skirtis priklausomai nuo grikių rūšies, gamintojo, skrudinimo lygio ir pan. Tačiau įprasta maišelį dėti į verdantį vandenį ir virti 18-20 minučių. Norint biresnių grikių, baigus virti galima perpilti šaltu vandeniu.

Kuo skiriasi žalių grikių paruošimas?

Žali arba nekepinti grikiai paruošiami  kaip ir įprasti mums skrudinti grikiai. Kaip jau aptarėme, juos galima nevirti, o brinkinti. O verdant pilami į verdantį vandenį ir verdami 20 minučių.

Kiek laiko virti grikių dribsnius?

Grikių dribsniai paruošiami daug greičiau nei paprasti grikiai. Prieš verdant, būtina nuplauti šaltu vandeniu. Supilti į verdantį vandenį ir pavirti 1-2 minutes. Arba galima tiesiog užpilti karštu vandeniu ir palikti brinkti uždengtame inde 3 minutes.

Receptai su grikiais

Grikiai tai ne tik košė pusryčiams ar garnyras prie mėsos patiekalų. Su grikiais galima pasigaminti ir kitų įdomių bei gardžių patiekalų.

Visi receptai su grikiais čia: Receptai su grikiais.