Kaip ir kiek laiko virti skirtingų rūšių ryžius?

Kaip ir kiek laiko virti skirtingų rūšių ryžius?

Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt

Pateikiame gidą, kaip virti, kiek laiko virti ir kitas gudrybes susijusias su ryžių virimu. Apie viską – kaip išvirti birius ryžius, kaip paruošti skaniausią košę ar kaip sutramdyti ruduosius ryžius.

Kiek laiko verdami ryžiai?

Paprasti ryžiai verdami apie 15 minučių, rudieji ryžiai – maždaug 40, o garais apdoroti ryžiai – 20–25 minutes.

Paprastai ant įsigyjamų ryžių pakuotės nurodytas virimo laikas, tad vadovaukitės instrukcijomis.

Jei norite sutrumpinti virimo laiką, galite palaikyti ryžius vandenyje nuo pusvalandžio iki valandos.

Ką daryti, jog ryžiai nesuliptų?

Tam, kad verdami ryžiai nesuliptų ir būtų biresni, svarbu juos prieš verdant nuplauti šaltu vandeniu. Plauti kelis vartus, kol vanduo tampa skaidrus. Taip nuplaunamas krakmolas lemiantis lipnumą.

Taip pat ryžių lipnumas priklauso nuo ryžių rūšies. Lengviausia atsiminti, jog kuo trumpesni ryžiai, tuo labiau linkę sulipti. Geriausias pasirinkimas norintiems birių ryžių garnyrui – Basmati rūšies ryžiai.

Beje, ryžiai pakeliuose jau paruošti virimui, jų nereikia plauti.

Dar vienas būdas sumažinti sulipimą – prieš verdant ryžius pakepinti.

Kaip virti Basmati ryžius?

  • Atsimatuotą ryžių kiekį gerai kelis kartus nuplauti šaltu vandeniu.  
  • Ryžių ir vandens santykis 1:2. Į šaltą vandenį supilti ryžius ir įberti druskos.
  • Įjungti nestiprią ugnį, puodą uždengti stikliniu dangčiu ir laukti užvirimo momento.
  • Kai tik užvirs, sumažinti ugnį iki minimumo ir sandariai uždengtame puode virti 8 minutes.
  • Po 8 minučių virimo išjungti viryklę. Palikti uždengtame puode dar 8-10 minučių.

Kaip virti Jasmine ryžius?

  • Atsimatuotą ryžių kiekį gerai kelis kartus nuplauti šaltu vandeniu.  
  • Ryžių ir vandens santykis 1:1,5. Į šaltą vandenį supilti ryžius ir įberti druskos.
  • Įjungti nestiprią ugnį, puodą uždengti stikliniu dangčiu ir laukti užvirimo momento.
  • Kai tik užvirs, sumažinti ugnį iki minimumo ir sandariai uždengtame puode virti 18 minučių.
  • Išvirus palikti uždengtame puode dar 5 minučių.

Kaip virti rudus ryžius?

  • Atsimatuotą ryžių kiekį gerai kelis kartus nuplauti šaltu vandeniu.  
  • Užmerkti kelioms valandoms arba per naktį į šaltą vandenį.
  • Užpilti šaltu vandeniu ir virti. Po užvirimo praėjus 10 min nupilti vandenį ir vėl užpilti šaltu vandeniu.
  • Virti 15 minučių.
  • Nuimti nuo ugnies, apvynioti storu rankšluosčiu ir palikti kelias valandas.

Kam tinka kokie ryžiai?

Basmati ryžiai yra birūs, tad tinka kaip garnyras.

Apvalieji ryžiai itin tinka desertams, pudingams, kreminėms sriuboms, rizotui.

Juodieji ryžiai dėl aromato bei skonio pasirenkami desertams ir neįprastiems garnyrams.

Kiekvienas specialistas turi savų gudrybių kaip išvirti ryžius, tad dalinamės virtuvės šefo patarimais:

Naudinga ryžių pakelį turėti virtuvės spintelėje, nes jie itin universalus ingredientas įvairiems patiekalams, ne tik košei, sriubai ar garnyrui, bet ir desertams, užkepėlėms ar kepiniams.

Visi receptai su ryžiais čia: Receptai su ryžiais.