Klasikinė „Panna Cotta“ – itališkas desertas, kurį norisi pakartoti

Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt
O ką Jums galime pasiūlyti šiandienos desertui? Galbūt – švelniai kreminę, gaivią „Panna Cotta“ („klasikinė panakota“), priimtiną daugelio skonio receptoriams? Jei dar nesate ragavę šio itališko deserto, prieš pasineriant į saldžią pažintį, siūlome šiek tiek teorinių faktų apie šį gardėsį. Beje, rekomenduojame, jog bent pirmasis Jūsų „Panna Cotta“ (geriausia – klasikinis) indelis, kurį, beveik galime garantuoti, ištuštinsite su malonumu, būtų pagamintas profesionalų: taip galėsite pažinti autentišką skonį.
„Panna Cotta“ istorija
Taigi, kaip jau buvo minėta, pradėti pažintį su šiuo itališku desertu tikslingiausia būtų nuo pagrindinių su juo susijusių faktų. „Panna cotta”, išvertus iš italų kalbos, reiškianti „virta grietinėlė“, kilo iš Šiaurės Italijoje esančio Pjemonto regiono. Dėl puikaus šio deserto, ypač – klasikinės versijos, gaminamos iš grietinėlės, cukraus bei želatinos, skonio ginčijasi retas, tačiau nuomonės dėl pastarojo atsiradimo laiko skiriasi. Viena pusė teigia, jog „Panna cotta” atsirado XX a. pradžioje. Pasak kitų šaltinių, šis gardėsis buvo pradėtas gaminti gerokai anksčiau.
Iš ko gaminamas „Panna Cotta“ desertas?
Klasikinė „Panna Cotta“ gaminama iš gana paprastų, dažno virtuvėje randamų ingredientų. Tačiau, pastariesiems susijungusiems į visumą, rezultatas – puikus.
- Grietinėlė (dažniausiai 30–35 % riebumo), suteikianti desertui kreminę tekstūrą,
- Cukrus, ne tik pasaldinantis, bet ir sustiprinantis skonį.
- Želatina, naudojama dėl standumo, o kartu ir išlaikanti švelnią konsistenciją.
- Vanilė, suteikianti subtilų, šiam desertui charakteringą aromatą.
Žinoma, konditerija – sritis, neatsiejama nuo eksperimentų. O ir žmonėms tas pats skonis, nors ir koks geras bebūtų, linkęs greitai pabosti. Tad, šiandien galima mėgautis ne tik klasikine „Panna Cotta“, bet ir pagardinta tokiais papildomais komponentais, kaip, pavyzdžiui, šokoladas, karamelė, kava, vaisiai, uogos ir kita. Tai šiam desertui suteikia ne tik papildomų, tam tikriems priedams charakteringų skonio natų, bet ir estetikos.
Beje, Vilniuje įsikūrusios desertinės „Pavlova“ meistrai, kurių meniu, kaip sufleruoja pavadinimas, galima rasti ne tik įvairių rūšių Pavlovų, bet ir kitų desertų, tarp jų – ir „Panna Cotta“, stengdamiesi išpildyti kuo platesnio klientų rato pageidavimus, siūlo ne tik klasikinę šio gardėsio versiją, bet ir puikaus skonio alternatyvą be gliuteno.
Kokiomis progomis galima rinktis „Panna Cotta“
„Panna Cotta“ – gana universalus desertas, kuriuo galima mėgautis įvairiomis progoms. Žemiau pateiktos situacijos – tik dalis idėjų. Tai – leidžiantis pasireikšti konditerijos meistrų fantazijai.
Šventės ar kitos ypatingos progos
Neapsiriksite, jei šį elegantišką, prabangų ir, ne mažiau svarbu, skanų desertą patieksite ant šventinio stalo. Nesvarbu, tai būtų gimtadienis, vestuvės, krikštynos ar Naujieji metai. Tikrų tikriausia šventė ne tik akims, bet ir skonio receptoriams.
Romantiška vakarienė
Šis lengvas, kreminis, subtilaus skonio skanėstas – tarytum ta vyšnaitė ant torto, galinti vainikuoti romantišką vakarienę dviem.
Vasaros šventės
Gaivus, lengvos tekstūros „Panna Cotta“ – idealus pasirinkimas kaitriomis dienoms, kai svarbu suderinti poreikį kažkuo pasmaguriauti, tačiau kartu norisi ir atsigaivinti. O, klasikinį šio deserto variantą pagardinus šviežiomis uogomis ar vaisiais – vasariškiausio deserto konkurso nugalėtojas beveik garantuotas.
Šeimos šventės ar draugų susitikimai
Tai – progos, kai, ko jau ko, bet linksmybių, geros nuotaikos ir nuoširdžių pokalbių (neretai – besitęsiančių iki pat aušros) netrūksta. Žinoma, šventės organizatoriams reikia pasirūpinti ir tuo, kuo pavaišinti svečius. Šiuo atveju „Panna Cotta“ – vienas geriausių pasirinkimų desertui. Ne tik dėl puikaus skonio, bet ir gana nesudėtingo gamybos proceso. O ir, atėjus svečiams, virtuvėje užsidaryti neteks: desertą galima paruošti iš anksto.
Verslo pietūs ar kiti oficialūs renginiai
Oficialų renginių meniu, kai ant stalo turi atsidurti patiekalai, kuriuose dera subtilus skonis bei elegantiška išvaizda – užduotis ne iš lengvųjų. Šiuo atveju rafinuotas „Panna Cotta“ – neabejotinai vienas geriausių pasirinkimų, net ir kalbant apie ištaigingesnius renginius.
Taigi, šis lengvas, pernelyg ne saldus desertas – puikus pasirinkimas tada, kai norisi kažko gardaus, tačiau neapkraunančio skrandžio. Jei „Panna Cotta“ dar nėra įtrauktas į Jūsų desertų, kuriuos mielai renkatės kavinėse ar gaminate namuose, meniu, rekomenduojame išbandyti.