Lazanija: šio patiekalo ištakos ir gamyba

Lazanija: šio patiekalo ištakos ir gamyba

Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt

Turbūt nustebsite sužinoję, kad kiekvienam iš jūsų puikiai pažįstama ir daugybę kartų ragauta lazanija atsirado ne Italijoje! Taip, italai iš tikrųjų tvirtina, kad visi nuopelnai turėtų atitekti būtent jiems, tačiau italams padėkoti reikėtų tik už tai, kad jie ištobulino šį gardųjį patiekalą, kurį dauguma mūsų sieja su Italija.

Iš tiesų lazanija labai seniai atsirado Senovės Graikijoje. Lazanija arba „Lasagne“, kilusi iš graikiško žodžio „Laganon“, kuris yra pirmoji žinoma makaronų forma. Laganon tradiciškai nebuvo tokia lazanija, kokią mes ją žinome šiandien. Tai būdavo makaronų ir padažo sluoksniai. Todėl pavadinimas kilo iš būdo, kuriuo ji buvo gaminama, o ne dėl ingredientų, iš kurių ji tuo metu buvo gaminta.

Laganon pavadinimas anksčiau apibūdindavo plokščią tešlą, kuri buvo pjaustoma juostelėmis. Šiaurės Italijoje rasite lazaniją su plokščiais makaronais, o pietų Italijoje makaronai bus banguoti. Taigi, italai lazanijai gaminti naudoja ingredientus, kurie priklauso nuo to, iš kurios Italijos dalies yra kilusi jų šeima. Tuo tarpu JAV paprastai naudojami banguoti makaronai, o Lietuvoje lazanijai gaminti naudojami labai skirtingi makaronai, atsižvelgiant į tai, kokį receptą nusprendžiama pasirinkti.

Įdomu ir tai, kad Didžiosios Britanijos mokslininkai rado kulinarijos knygą, kurioje buvo 1390 m. lazanijos receptas, todėl jie ėmė teigti, jog būtent anglai išrado šio patiekalo receptą! Tačiau iš tikrųjų nėra jau taip svarbu, kas sukūrė lazaniją – visų svarbiausia, kad kiekvienas iš mūsų galime ją labai lengvai pasigaminti savo namuose.

Kaip pagaminti klasikinę lazaniją?

Lazanija su guliašo sriuba jau seniai spėjo tapti daugelio tautų pietų stalo puošmena – pradedant italais ir baigiant amerikiečiais bei lietuviais. Daugybė sluoksnių makaronų, padažo, mėsos ir lydyto sūrio, kurie tarpusavyje susijungia į burnoje nesibaigiantį ypatingų skonių žaismą.

Ir nors lazanija yra labai populiarus patiekalas, ją paruošti nėra lengva. Tradicinė lazanija – tai kruopščiai suplanuotas gamybos procesas. Gaminant lazaniją dažnai būna padaroma labai daug klaidų, kurios gali ją visiškai sugadinti. Todėl turėtumėte įsitikinti, kad makaronai nepervirė, ir būtinai dėkite juos lygiai ant riebalais pateptos kepimo skardos, kad nesuliptų.

Būkite tikri, kad naudojate bešamelio padažą ir padažas yra pirmasis sluoksnis. Naudokite daug sluoksnių ir įpusėjus lazanijos kepimui ją uždenkite, kad neišsausėtų. Tuo tarpu tradicinę lazaniją galima pakoreguoti daugybe būdų. Galite pridėti špinatų, svogūnų, keptų raudonųjų paprikų, rikotos, pesto, cukinijų, grybų, taip pat galite naudoti vištieną, maltą jautieną ir kiaulieną.

Šiandien net nebūtina virti makaronų, nes galima įsigyti makaronų, kurių nereikia virti. Tokie makaronai kepant lazanijai suminkštėja, tačiau turi būti daug padažo, kad makaronai tinkamai sudrėktų ir išvirtų. Taigi, šiomis dienomis lazanijos gamybai galima pasitelkti daugybę skirtingų ingredientų ir šį patiekalą paruošti begale skirtingų būdų.