Maisto gaminimas: ką žinoti?

Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt
Maisto gaminimas ant silpnos ugnies
Šis maisto gaminimo būdas yra nepakeičiamas, kai norite išgauti kuo geresnį maisto skonį. Daržoves ar mėsą galite virti ant silpnos ugnies. Dėl šio metodo mėsa yra ypač skani, nes ilgai kepama ant mažos ugnies ji tampa labai minkšta ir švelni.
Neabejotinas lėto maisto gaminimo privalumas yra tas, kad jis beveik visiškai savarankiškas. Jei žinote galutinio produkto temperatūrą ir pradines sąlygas, nereikia stebėti, kaip jis ruošiamas kepimo metu.
Kepimas maišant
Nepriklausomai nuo savo kulinarinių žinių, dauguma šeimininkių dažnai supainioja troškinimą su virimu. Nors troškinimas yra geras būdas išsaugoti maisto produktuose esančias maistingąsias medžiagas, kurios paprastai išverdamos lieka vandenyje.
Taigi, jei norite virti mėsą ir daržoves nenaudodami sultinio, geriau naudokite troškinimo būdą. Mėsa, daržovės ar žuvis bus laikoma savo sultyse, o skysčio kiekis atitinkamai sumažinamas. Todėl labai svarbu stebėti maistą ir neleisti jam sudegti.
Kepimas
Daugelis pradedančiųjų virėjų mano, kad kepimas yra vienas paprasčiausių maisto gaminimo būdų. Galbūt manote, kad kepti paprasta – dedate maistą į karštą keptuvę ir kepate, kol jis iškepa. Tačiau iš tikrųjų labai svarbu prieš kepant mėsą, žuvį ar net paprastas bulves nusausinti servetėle ar medvilniniu rankšluosčiu, kad jos nevirstų troškiniu. Tada įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir sudėkite maisto produktus. Plonas mėsos, žuvies ar paukštienos porcijas galima iškepti per kelias minutes, tačiau storesnes porcijas reikia dėti į orkaitę, nes jos negali greitai pasiekti mėsos šerdies.
Emulsiklis
Kadangi kai kuriuos skysčius labai sunku arba beveik neįmanoma sumaišyti, buvo išrastas dar vienas kulinarinis metodas – emulgavimas. Šis metodas dažniausiai naudojamas padažams, kai, pavyzdžiui, riebalus reikia sujungti su rūgštimi. Tai skamba beveik kaip chemija, tačiau be šio kulinarinio metodo naminio aioli padažo niekada nepagaminsite. Pagrindinė paslaptis – nuolat maišyti ir labai lėtai pridėti vieną ingredientą prie kito.
Mirkymas
Mirkymas taip pat gali būti vadinamas vienu iš pagrindinių pagrindinių maisto ruošimo būdų, kurį turėtų įvaldyti kiekviena namų šeimininkė. Pagrindinis šio metodo tikslas – pakeisti kai kurias maisto produkto savybes. Ilgesnį laiką mirkant maistą vandenyje ar kituose skysčiuose, jis gerokai suminkštėja ir praranda skonį ar kenksmingas sudedamąsias dalis. Be šio gaminimo būdo neišsiversite, jei, pavyzdžiui, svogūnus ketinate naudoti salotoms, mėsainiams arba kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.
Įdaras
Tai maisto produktų terminis apdorojimas beveik verdančiame skystyje. Šis gaminimo būdas turi daug bendro su įprastiniu troškinimu, tačiau, priešingai, jame naudojamas nedidelis kiekis skysčio. Taip galima virti daržoves ir mėsos produktus. Daržovės išlaiko visą vitaminų kiekį, o mėsos produktai – minkštumą ir ypatingą skonį. Kepimui galima naudoti ir paprastą vandenį, ir sultinį. Dėl pastarosios maistas tampa sodresnis ir aromatingesnis.