Virtuvės siaubas: ar tefloninės keptuvės kenksmingos?

Virtuvės siaubas: ar tefloninės keptuvės kenksmingos?

Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt

Tefloninė keptuvė dar visai palyginti neseniai buvo didžiojoje daugumoje virtuvių. Tačiau vis dažniau į paviršių išlenda tai vienas, tai kitas mitas, neraminantis daugelį virtuvėje mėgstančių suktis žmonių, todėl teflono gaminius keičia kitos keptuvės, dažniausiai gaminamos iš aliuminio, nerūdijančio plieno ar ketaus.

Prieš pradedant nagrinėti teflono keliamas ar nekeliamas grėsmes mūsų sveikatai, turime žinoti šios medžiagos savybes. Teflonas yra dažniausiai virtuvėje naudojama karščiui atsparių indų danga. Kone visos nepridegančios ir nesvylančios keptuvės daugiausia siejamos su tokio tipo danga – jos leidžia ruošti patiekalus nenaudojant papildomų riebalų. Tefloninė danga taip pat yra lengvai valoma ir atspari raukšlėms. Skamba puikiai, tiesa? Bet pažvelkime į tai giliau ir iš skirtingų perspektyvų.

Ar teflonas turi žalingą poveikį sveikatai?

Abejones gali išsklaidyti moksliniai tyrimai, atlikti su tefloninėmis keptuvėmis. Jie rodo, kad pats teflonas nėra toksiškas ir neturi įtakos mūsų organizmo medžiagų apykaitos reakcijoms. Todėl jis neturi neigiamo poveikio žmonių sveikatai. Priešingai populiariems įsitikinimams, jis nereaguoja su maistu, su kuriuo liečiasi, ir neišskiria kancerogeninių junginių.

Tačiau situacija kardinaliai keičiasi, jei teflono gaminių paviršius įkaista pernelyg daug. Tuomet teflono sluoksnis ima irti, išskirdamas kenksmingas medžiagas, kurių persisunkia tokiuose induose gaminamas maistas, o tai kelia mūsų organizmams rimtą pavojų.

Taip pat reikėtų nepamiršti, kad kuo ilgiau naudojatės teflonine keptuve, tuo didesnė tikimybė, kad senas teflonu padengtas daiktas ima skleisti toksines medžiagas.

Ar subraižyta tefloninė keptuvė kenksminga?

Vien tefloninės keptuvės subraižymas nėra kenksmingas. Didesnė grėsmė nei polimerinė danga yra apačioje esantis aliuminis, kuris gali sukurti toksiškus junginius. Taigi bet kokius virtuvės indus, tokius kaip keptuvės ar puodų rinkiniai, būtina atnaujinti vos tik pamačius pirmuosius rimtesnius nusidėvėjimus.

Kiekviena tefloninė keptuvė, net ir pati geriausia, anksčiau ar vėliau susidėvės, o paviršiuje atsiradę naudojimo pėdsakai neturėtų būti priežastis panikuoti. Virtuvės indai laikui bėgant natūraliai rūdija, todėl naujų daiktų įsigijimo jūs neišvengsite, nes nieko nėra amžino.

Kaip sumažinti teflono grėsmę keptuvėse?

Mes pasakojome, kad tam tikrais atvejais teflono medžiaga gali išskirti kenksmingas medžiagas. Tačiau neįvardijome, kokias konkrečiai ir kaip tai gali paveikti žmones. Taigi, tefloninei keptuvei ar puodui įkaitus iki pernelyg didelės temperatūros, teflonas išskiria toksines dujas, kurių įkvėpus galima pasijusti blogai, o paukščiams tai mirtina. Apsinuodijimas pasireiškia aukšta temperatūra ir bloga savijauta.

Kad sumažintumėte apsinuodijimo tikimybę naudojantis teflono gaminiais, atsiminkite specifines jų chemines savybes. Svarbiausia, kad jūsų naudojamas indas neviršytų saugios 270 laipsnių temperatūros. Dėl šios priežasties nerekomenduojama kaitinti keptuvės be maisto joje – tuščias paviršius greitai perkais, o tai gali sukelti potencialų pavojų apsinuodyti toksinėmis dujomis.

Taigi vienareikšmiškos nuomonės visuomenėje dar tikrai nebus, tačiau mokslininkams vis dažniau atliekant įvairius tyrimus su teflono gaminiais ir tyrimų rezultatus viešinant, galima išsklaidyti tam tikras abejones virtuvės entuziastų gretose. Tačiau jei vis tiek abejojate tefloninių gaminių saugumu virtuvėje, visada galite rinktis senas geras špižines (dar žinomas kaip ketaus) keptuves bei puodus. Prieš naudojimą tinkamai paruošus ketaus keptuves ir puodus jūs taip pat galite mėgautis nesvylančia danga. O plauti jų visai nereikia! Užtenka nuvalyti paviršių popieriniu rankšluosčiu ir sutepti plonu riebalų sluoksniu.