Vėl įsimylėjau … Vokietiją
Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt
Prisimenu vaikystėje negalėjau atsitraukti nuo televizoriaus kuomet rodydavo Komisarą Reksą, Cobra 11, Klouną, Medicopterį. Tikslūs vokiečiai, greitis, subtilus humoras. Svajojau gyventi Berlyne, važinėti autobanų ir valgyti tikras vokiškas dešreles, nors tuo metu net nežinojau koks jų skonis…
Pirmą kartą atsidūriau Vokietijoje studijų metais. Labai trumpam, net nespėjau užšokti kur pavalgyti į vietinį restoraną. Vėliau su studentais iš Vokietijos ištaisėme šią klaidą, supažindino su svarbiausiais patiekalais, kurie man tikrai pamalonino gomurį. Apskritai, kultūriniai studentų vakarai, kuomet ragaudavome skirtingų šalių tautinius ir tradicinius patiekalus, šokdavome tautinius šokius ir gurkšnodavome vietinius vynus, buvo geriausia ką prisimenu iš tų laikų.
O štai šią visai neseniai draugė nusitempė mane į vokiečių restoraną Vilniuje. Vos tik pamačius iškabą jog tai vokiečių virtuvė, iškart smegenyse užsižiebė lemputė „vokiškos dešrelės!”. Nereikėjo nė meniu žiūrėti. Ir nesuklydau, buvo taip skanu, jog nejučiomis prisiminiau seną paauglystės fantaziją – su geru BMW skrieti autobanu į Berlyną pietauti prabangiame restorane kartu su Komisaro Rekso herojais 🙂
Vokiškos virtuvės restoranas Marille buvo tikras atradimas mano nuo itališkų makaronų pavargusiam skrandžiui. Jau išbandžiau ir kiaulienos kepsnį su alaus padažu, ir kopūstų sriubą, ir tradicinę karką. O jau nekalbu apie šalto vokiško alaus po sunkios Skanu. Nekantriai laukiu sekančių pietų!
Kalbant apskritai vokiška virtuvė daugeliui neatrodo įspūdinga. Netgi apibendrintai vadinama „europietiška virtuvė“. Iš principo tai tikrai europietiški, lietuvio skrandžiui įprasti sotūs patiekalai. Visgi vokiečių virtuvė turi kelis išskirtinius bruožus. Tai rauginti kopūstai, kuriuos kaip garnyrą galite valgyti prie beveik visko. Įvairūs tamsūs padažai ir pagardai. Pagrindinis patiekalas mėsiškas ir dažniausiai kiauliena (vokiečiai mėgsta sočiai pavalgyti). Ir žinoma pagrindinis vokiškos virtuvės akcentas – dešra (vok. Wurst). Vokiečių nacionalinis gėrimas, visai kaip ir lietuvių, yra alus. Kitaip tariant, lietuviai vokiškame restorane tikrai gali pasijausti kaip namuose.