Konservavimas

Obuolių ir kriaušių uogienė

Obuolius, kriaušes ir cukrų imti lygiomis dalimis, keletas gvazdikėlių, cinamono. Geriau tinka rūgštesni obuoliai, nepernokusios kriaušės.Vaisius nuplauti, supjaustyti skiltelėmis, išimti sėklas.Sudėti į emaliuotą ar stiklinį indą, užpilti cukrumi.Palaikyti parą.Išsiskyrusias sultis nupilti, užvirinti, nugraibyti putas.Tuomet suberti obuolius, kriaušes, įmesti gvazdikėlių, cinamono ir virti ant mažos ugnies.Kai sirupas suirštėja, o vaisiai tampa skaidrūs, uogienę išpilstyti į stiklainius […]

Vyšnių džemas

1 kg. vyšnių; 800-1000 g medaus; Vyšnias nuplauti, išimti kauliukus. Pusę vyšnių sumalti mėsmale ir virti kartu su medumi ant didelės ugnies 15 min. Sudėti likusias vyšnias. Šiek tiek atvėsinti ir supilti į stiklainius.

ŽIEMINĖS SALOTOS

5 kg kopūstų 1 kg svogūnų 1 kg saldžiųjų pipirų 1kg morkų 350 g cukraus 4 šaukštai (be kaupo) druskos 0,5 l aliejaus 0,5 l acto Kopūstus supjaustyti, morkas sutarkuoti. Svogūnus ir paprikas irgi supjaustyti smulkiau. Viską sumaišyti, įdėti druskos, cukraus, supilti actą ir aliejų, vėl viską gerai sumaišyti. Kopūstus ir morkas galima su druska […]

Obuolių užpilas salotoms

200g obuolių tyrės, 125g grietinėlės ar pieno, 45 g cukraus, 0,5g maltų kmynų. Visus nurodytus produktus gerai išmaišyti, masę sukrėsti į 0,5 l talpos paruoštus stiklainius, uždaryti dezinfekuotais dangteliais. kaip nurodyta aukščiau, ir kaitinti 85 C temperatūroje 25 min. Labiausiai tinka prie lapinių salotų.

Įdaryti daržovėmis balandėliai

3 kg baltagūžių kopūstų, 3.7 kg morkų, 175 g pastarnoko šaknų, 85 g petražolių šaknų, 80 g salierų šaknų, 600 g ropinių svogūnų, petražolių, krapų, salierų lapų, 100 g druskos, 110 g cukraus, po žiūpsnelį maltų kvepiančiųjų ir karčiųjų pipirų, 2.5 kg pomidorų padažo, 400 g aliejaus. Visas šaknines daržoves išvirti.Supjaustyti smulkiais kubeliais, sumaišyti su […]

Su cukrumi trintos braškės

1 l sutrintų uogų (Braškės ir žemuogės) 1,5 l cukraus Uogas perrenkame, pašaliname lapelius ir nuplauname po tekančio vandens srove. Tuomet perplauname šaltu virintu vandeniu. Nuvarviname vandenį. Uogas suberiame į emaliuotą puodą ir sutriname mediniu grūstuvu. Cukrų beriame porcijomis ir maišome mediniu šaukštu, kol cukrus ištirpsta. Geriausia visąlaik maišyti į vieną pusę! Taip paruoštas braškes […]

Braškių sultys

Atrinkti prastas uogas, nuplauti, sudėti į puodą ir pakaitinti, kol atsiras sulčių.Kiekvienai sulčių stiklinei pridėti po stiklinę cukraus.Virti 10-15 min. nuolat nugraibant putas.Karštas sultis išpilstyti į paruoštus stiklainius, sandariai uždaryti steriliais dangteliais.Laikyti vėsioje, gerai vėdinamoje patalpoje.

Obuolių tyrė su cukrumi

1 kg obuolių, 200-220g cukraus. Išvirtus obuolius pertrinti pro sietą. Subėrus cukrų, maišyti, kol jis visai ištirps. Po to tyrę sukrėsti į 0,5 l talpos paruoštus stiklainius, uždaryti dezinfekuotais metaliniais dangteliais, paliekant 1 cm tarpą neužspaustą, ir kaitinti (kaip kompotus )iki 85C. Šioje temperatūroje išlaikyti 15 min. Stiklainius išimti, galutinai uždaryti ir palikti atvėsti. Ši […]

Rauginti obuoliai

5 kg vidutinio dydžio obuolių (Obuolys) 400 g cukraus 3 šaukštai druskos 10 l vandens vyšnių ir juodųjų serbentų lapų Nedidelius obuolius, geriausiai antaninius, kruopščiai nuplauti. Pašalinti lapkočius, dėti sluoksniais išplikytoje verdančiu vandeniu statinaitėje arba moliniame puode. Sluoksniuoti su vyšnių ir juodųjų serbentų lapais. Užpilti tirpalu (tokia proporcija: 10 l vandens, 400 g cukraus ir […]

MARINUOTI SVOGŪNAI

4 kg mažų svogūnų ropučių 180 g cukraus 105 g druskos 520 g 9% acto 1,5 g cinamono lauro lapų 1,5 l vandens Geriausiai marinuoti puslitriniuose stiklainiuose. Pirmiausia reikia išvirti marinatą. Į emaliuotą puodą supilti vandenį, suberti cukrų ir druską, virinti 12-15 min. Tuomet tirpalą perkošti ir vėl užvirinti. Kai užvirs supilti actą. Svogūnus nuvalyti […]