Kalėdiniai sausainiai – viena tešla, o sausainiai dviejų rūšių

Recepto autorius: Virtuvė žaliems
Kadangi nenumaldomai artėja šventinis laikotarpis, kai visur aplink ima kvepėti cinamonu ir imbieru, reikia pasitempti ir man. Tiesa, šie sausainiai nekvepia nei vienu, nei kitu, bet atrodo gerai – tiek lėkštėje, tiek kaip papuošimai ant advento vainiko ar Kalėdų eglės. O ir padaromi greitai – tešla viena, o sausainiai dviejų rūšių.
Pastabos:
- Sausainius laikykite sandariame inde.
- Aš naudojau kažkokius paprastus (ir, matyt, nelabai kokius) saldainius, todėl nesigavo labai ryškios spalvos, gal jei būtų geresni, ir spalvos būtų kokybiškesnės.
Privalumai: viena tešla, dviejų rūšių sausainiai; džiaugsmas mažiesiems tiek valgant, tiek darant.
Trūkumai: nepastebėjau.
Kam patiktų: paprastų sausainių mėgėjams.
Įvertinimas: 8/10
Receptas:
- 225 g miltų
- 1/4 a.š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- 87 g minkšto sviesto
- 100 g cukraus
- 1 kiaušinio
- 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
Papildomai:
- raudonos spalvos maistinių dažų
- įvairių spalvų čiulpiamų saldainių
Gaminimas:
Iš pradžių pasidarome tešlą. Minkštą sviestą išsukame su cukrumi. Įmušame kiaušinį, įpilame vanilės ekstraktą ir gerai išmaišome. Kitame inde sumaišome miltus su kepimo milteliais ir druska. Visa tai sudedame į sviesto ir kiaušinių masę ir suminkome tešlą. Ją padaliname į tris vienodas dalis. Į vieną iš jų įlašiname raudonų maistinių dažų (kuo daugiau lašinsite, tuo intensyvesnė spalva bus) ir išminkome, kad gautųsi tolygi spalva. Visas tešlos dalis suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame bent pusvalandžiui į šaldytuvą.
Tuo metu susmulkiname saldainius. Jie puikiai smulkinasi, jei prieš tai bent 10 minučių juos palaikysite šaldiklyje. Tada dėkite į grustuvę ir sutrupinkite.
Paimame tešlos dalį be raudonų dažų ir iškočiojame. Spaudžiame norimos formos sausainius, viduje padarome dar vieną ar kelias skylutes. Sausainius dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Į skylutes įdedame smulkintų saldainių. Kepant saldainiai lydysis ir taps tokiu neva stiklu. Taip paruoštus sausainius dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 10-12 min.
Iš kitų dviejų tešlos dalių darome “kalėdinius ledinukus”. Iš raudonos ir baltos tešlos formuojame pailgas virveles. Jas susukame tarpusavyje. Užlenkiame vieną lazdelės galą ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 10-12 min.
Vienas iš receptų paimtas iš čia: https://www.bakingsecrets.lt/2014/12/sausainiai-kalediniai-ledinukai-candy.html