Aguonų pyragas

Aguonų pyragas

Recepto autorius: Skanėstai

Šiandien dalinuosi nuostabaus, šventinio aguonų pyrago receptu, kurį radau pas Ievą. Pyragą esu kepusi jau daugiau nei 10 kartų, tačiau vis negaudavau progos nufotografuoti. Jis labai skanus, drėgnas, idealiai saldus. Ko gero, tinkamiausias Kalėdų stalui, nors neabejotinai gelbstintis bet kurią dieną, kai norisi pasilepinti ypatingu skanėstu. 🙂

23 cm skersmens pyragui:

  • 200 g aguonų
  • 4 dideli arba 5 maži kiaušiniai
  • 40-50 g migdolų
  • 40-50 g lazdyno riešutų
  • 75 g cukraus į tešlą
  • 90 g cukraus į sirupą
  • 40 g džiūvėsėlių
  • 35 g manų kruopų
  • 2 v.š. citrinos sulčių
  • žiupsnelis druskos
  • 150 ml grietinėlės (35%)
  • 0,5 indelio Rududu
  • 1 v.š. pieno

Eiga:

  1. Aguonas užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti apie 15 minučių. Perpilti į smulkų sietelį, kad nuvarvėtų vanduo.
  2. Riešutus susmulkinti maisto smulkintuvu. Luobelių nulupti nereikia, nes jose gausu ląstelienos (tariausi dėl šito su mergina, kuri ypač kreipia dėmesį į maisto produktų maistingumą). Bet, žinoma, jei norite, galite nulupti.
  3. Nuvarvėjusias aguonas sukrėsti į dubenį. Atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių, po vieną trynį dėti į aguonas ir berti po truputį cukraus, skirto tešlai. Viską vis maišyti, kol bus sudėti visi tryniai.
  4. Į aguonų ir trynių masę berti riešutus, manų kruopas, džiūvėsėlius ir citrinų sultis. Gerai išmaišyti.
  5. Kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standumo, masė turėtų patrigubėti. Ją atsargiai įmaišyti į aguonų masę.
  6. Gautą tešlą pilti į kepimo popieriumi išklotą 23 cm skersmens atsegamą formą.
  7. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

Pyrago sulaistymui:

  1. Likusį cukrų ir grietinėlę kaitinti virš vidutinio stiprumo ugnies apie 10 min, kol šiek tiek sutirštėja.
  2. Iškepusį pyragą subadyti mediniu pagaliuku maždaug kas 1 cm ir sulaistyti gautu sirupu. Aš tą darau pasidėjusi pyragą ant grotelių, kad sirupo perteklius nuvarvėtų ir pyragas “nesimaudytų“ sirupe.

Pyrago aptepimui:

  1. Kai pyragas bus iškepęs ir sulaistytas reikia Rududu ir šaukštą pieno pakaitinti, kol masė taps švelnios, tepamos konsistencijos. Ja aptepti pyrago viršų. Skaniausias pyragas per naktį pastovėjęs šaldytuve, bet jei tiek laiko nėra užteks ir valandos.

Aguonų pyragas
Aguonų pyragas