Grietinėlės tortas arba Užteks visiems

Grietinėlės tortas arba Užteks visiems

Recepto autorius: Skanėstai

Ko jau ko, bet saldumynų šias šventes netrūko. Visi skundžiasi: “Oi, tik ryjam, ryjam, storėjam…“ Bet ryti niekas neliepia! Šitiek patiekalų, šitiek įvairovės, reikia tik džiaugtis, kad galima paragauti visko. Būtent – paragauti. Nuo to dar niekas nemirė. O jei tamstos nesusitvarko su valia ir saiko jausmu, švenčių prašome nekaltinti. :p Va, atskaičiau moralą. ? Ir kviečiu ragauti šio didelio, apvalaus, skanaus, šventinio torto. ?
Skaitydama originalų receptą svarsčiau – nu lyg ir mažokas atrodo… Tad ingridientų proporcijas padidinau… Gavosi toooks didelis tortas, kad drąsiai galima jį dalinti pusiau ir iš vieno padaryti du torčiukus.

Rašysiu visgi originalaus recepto proporcijas:
Biskvitui:

  • 5 kiaušiniai
  • 250 g cukraus
  • 100 ml grietinėlės (35%)
  • 4 v.š. aguonų
  • 160 g miltų
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių

Kremui:

  • 500 ml grietinėlės (35%)
  • 500 ml natūralaus jogurto
  • pusės indelio kondensuoto pieno
  • 3 v.š. želatinos

Sirupui (sulaistyti biskvitą):

  • 100 ml degtinės
  • pusės indelio kondensuoto pieno

Eiga:
Biskvitas: kiaušinius ir cukrų plakti apie 10min. Taip pat plakant pamažu supilti grietinėlę. Miltus, aguonas ir kepimo miltelius sumaišyti atskirai. Suberti į kiaušinių mišinį ir gerai išmaišyti. Tešlą pilti į kepimo formą (naudojau nuimamais šonais), išteptą aliejumi ir kepti apie 30-40 min iki 190C įkaitintoje orkaitėje. Kai iškeps leisti atvėsti.

Kremas: leisti želatinai išbrinkti 100ml vandens. Grietinėlę išplakti, supilti į ją kondensuotą pieną, sumaišyti. Tada įmaišyti jogurtą. Išbrinkusią želatiną pakaitinti nuolat maišant, kad ištirptų. Leisti atvėsti ir supilti į kremą. Tada kremą bent 15min palaikyti šaldytuve ar net šaldiklyje.

Atvėsusį biskvitą išilgai padalinti į dvi dalis. Sulaistyti sirupu (degtinę sumaišyti su kondensuotu pienu). Vieną biskvito lakštą dėti į torto formą (kurioje buvo kepamas biskvitas) ir ant jo sukrėsti daugiau nei pusę kremo. Dėti antrą lakštą ir sukrėsti likusį kremą. Puošiau lydytu šokoladu. Tortą dėti į šaldytuvą per naktį, kad sustingtų.

P.S. tortas visai visai nėra riebus, kaip gali pasirodyti. Kaip tik lengvas, purus ir tirpstantis burnoje. ?
Grietinėlės tortas arba “Užteks visiems“
Grietinėlės tortas arba “Užteks visiems“