Prieskoninės arbatos tortas

Prieskoninės arbatos tortas

Recepto autorius: Virtuvė žaliems

O man dar neatsibodo cinamono, gvazdikėlių ir kardamono kvapas, todėl, nepaisant to, kad Kalėdos jau praėjo, šis tortas puikiai jas primins.

Pastabos:

  • Originaliame recepte tiek kremui, tiek biskvitams naudojamas klevų sirupas, jei tokio turite, žinoma, kad dėkite jį, aš dėjau paprastą cukraus sirupą. Nežinau, gal galima keisti ir medumi (ypač į kremą).
  • Deja, neturiu pjūvio nuotraukos, bet viduje jis paprastas – rusvi biskvitai ir baltas kremas.

Privalumai: kvepia visi namai, tvirtas, lengvai paruošiamas.
Trūkumai: nebent tas, kad biskvitas iškyla pakankamai daug, todėl jo “kepurę” tenka nupjauti ir atidėti kokiam kitam desertui.
Kam patiktų: prieskoninių kepinių mėgėjams.
Įvertinimas: 8/10

Receptas (18 cm trijų sluoksnių tortui):

Biskvitui:

  • 2 a.š. prieskonių mišinio meduoliams
  • 1/8 puodelio juodosios arbatos žolelių (kokie trys šaukšteliai arbatžolių, neplikytų)
  • 170 g sviesto
  • 180 g pieno
  • 240 g sirupo (man pasirodė kiek per daug, todėl dėjau 170 g sirupo ir dar 50 g rudojo cukraus)
  • 288 g miltų
  • 0,75 a.š. sodos
  • 0,75 a.š. kepimo miltelių
  • 1/4 a.š. druskos
  • 3 kiaušinių

Kremui:

  • 340 g kreminio sūrio (naudojau maskarponę)
  • 85 g minkšto sviesto
  • 55 g sirupo (medaus, klevų sirupo ar cukraus sirupo)
  • cukraus pudros pagal skonį (aš dėjau kokius tris kupinus šaukštus, nors originaliame recepte nurodyta gerokai daugiau)
  • 1 a.š. cinamono
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto

Gaminimas:
Pirmiausia iškepkite biskvitą. Į prikaistuvį supilkite pieną, sirupą, cukrų (jei dedate) sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą, suberkite arbatžoles ir prieskonius. Užvirinkite, ant silpnos ugnies pavirkite kelias minutes, paskui išjunkite, uždenkite ir palikite 10-15 min pastovėti. Perkoškite ir šiek tiek atvėsinkite. Kitame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais, soda ir druska. Į atvėsusią pieno ir sviesto masę po vieną įmuškite kiaušinius. Gerai išmaišykite. Tuomet suberkite miltų mišinį ir vėl išmaišykite. Tešlą sukrėskite į 18 cm kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi ir dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 50 min. Iškepusį biskvitą atvėsinkite. Jei labai iškilo, “kepurę” nupjaukite, o likusį biskvitą padalinkite į tris dalis.

Pasiruoškite kremą. Visus tam skirtus produktus sudėkite į indą ir gerai išplakite. Formuokite tortą – dėkite pirmą biskvitą, sulaistykite jį paprasta arbata, tepkite kremo, dėkite antrą biskvitą, vėl sulaistykite, vėl tepkite kremo ir dėkite trečią biskvitą, sulaistykite ir aptepkite kremu. Jei kremo liko, papuoškite juo ar kaip tik leidžia jūsų fantazija.

Prieskoninės arbatos tortas