Šokoladinis pyragas su šokoladiniu glajumi

Šokoladinis pyragas su šokoladiniu glajumi

Recepto autorius: Skanėstai

Šiandien siūlau išsikepti labai šokoladinį desertą – pyragą su nuostabiu šokoladiniu glajumi.. Įdomu tai, kad šiaip aš nesu didelė šokolado mėgėja, labai retai sugalvočiau nusipirkti sau plytą prie arbatos. Bet tas plytas kaupiu kepiniams, turiu pilną nemažą dėžę, ačiū už tai močiutei. 🙂 Būtent kepiniuose šokoladas, mano nuomone, yra tikra palaima. Kalbant apie šį konkretų kepinį  – likau be galo nustebinta – jis nuostabus, ne veltui komentaruose pas Beatą (ten ir aptikau receptą) susilaukė tiek daug liaupsių, kurios man iš pradžių skaitant atrodė perdėtos: nu negi jau tooks skanus? 😮 Bet išsikepus neliko abejonių – ooo taip!! Toks, toks ir dar kartą toks! Labai paprastai pagaminamas, bet stulbinančio skonio: minkštas, drėgnas, sodrus, saldus (ne per daug), riešutinis..  Kepsiu dar daug kartų. Ir jus raginu! Pyragas yra sotus, todėl užteks gausiai kompanijai – sušveitus gabalėlį jautiesi gavęs visą vakaro saldėsio dozę. 🙂

Reikia:

  • 200 g juodojo šokolado
  • 150 g lazdyno riešutų (pirkau jau be luobelių, jei pirksite su – reiks 10 min pakepti 180 C orkaitėje, kad jos lengviau nusiluptų)
  • 4 kiaušinių
  • 150 g rudojo cukraus
  • 50 g sviesto

Šokoladiniam glajui:

  • 100 ml pieno
  • 2 v.š. cukraus pudros
  • 100 g juodojo šokolado

Papuošimui:

  • uogų (be jų irgi labai skanu)

Eiga:

  1. Riešutus kavamale ar kombainu sumalti iki rupių miltų konsistencijos.
  2. Šokoladą ir sviestą ištirpinti garų vonelėje.
  3. Atskirti baltymus ir trynius, pastaruosius su cukrumi išplakti iki vientisumo.
  4. Šokoladą ir sviestą supilti į trynių ir cukraus plakinį, išmaišyti, berti maltus riešutus ir vėl gerai viską išmaišyti.
  5. Kiaušinių baltymus suplakti iki vidutinio standumo ir atsargiai sukrėsti į tešlą bei sumaišyti iki vientisos masės.
  6. Gautą tešlą pilti į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą (naudojau nuimamais kraštais, 23 cm skersmens) ir kepti 40-45 min iki 180 C įkaitintoje orkaitėje. Iškepus dar kokias 10 min palaikyti kepimo inde ir tik tada išimti.
  7. Glajui: šokoladą ir pieną pakaitinti puode virš silpnos ugnies, kol masė taps vientisa. Tuomet suberti cukraus pudrą išmaišyti ir nukelti nuo ugnies. Palaukti, kol sutirštės. Man to laukti teko ilgai ir tai, sakyčiau, nelabai sutirštėjo (net buvau išnešusi į balkoną) – matosi nuotraukoje, kad nuvarvėjo ant tortinės, tai gal daugiau cukraus pudros reikėtų.. Bet aš pyrago viršų subadžiau mediniu pagaliuku ir pilant padažą jis gėrėsi į patį pyragą, kas – valgant paaiškėjo –  buvo labai skani mintis. 🙂 Vienok, skystas padažas ar tirštas – skonis išlieka puikus. Puošiau granato sėklytėmis.

Šokoladinis pyragas su šokoladiniu glajumi
Šokoladinis pyragas su šokoladiniu glajumi