Šventinis tinginys su juoduoju šokoladu, spanguolėmis ir pistacijomis
Recepto autorius: Dalios svetainė
„Tinginį“ žino visi. „Tinginį“ moka gaminti visi. „Tinginį“ kiekvienas gamina savaip. „Tinginys“ visada skanus! 🙂 Nesumeluosiu pasakydama, kad šis „Tinginys“ – ypač skanus, mat gausiai pagerintas juoduoju šokoladu, džiovintomis spanguolėmis, pistacijų riešutais. Galima naudoti ir kitus mėgstamus riešutus ar džiovintas uogas. Toks desertas papuoš bet kokį šventinį stalą, taps puikia dovana einant į svečius, kuo geriausiai atlaikys ilgesnę kelionę. Trumpai drūtai – superinis skanėstas.
Šventiniam tinginiui reikės:
- 2 pakelių sausainių „Gaidelis“
- 100 g juodojo šokolado
- 150 g sviesto
- 5 v.š. tamsios karčiosios kakavos
- skardinės kondensuoto pieno
- 2 v.š. cukraus
- saujos džiovintų spanguolių *
- saujos pistacijų riešutų **
- cukraus pudros
* – taip pat labai gardu su džiovintomis vyšniomis;
** – arba kitokių mėgstamų riešutų.
Į didelį dubenį suberiame susmulkintus sausainius, spanguoles, riešutus.
Prikaistuvyje ant ugnies išlydome sviestą su šokoladu. Suberiame cukrų, kakavą, gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų, tada supilame kondensuotą pieną ir kaitiname, kol užvirs.
Šokoladinę masę nuimame nuo ugnies, supilame ant sausainių su riešutais ir labai gerai išmaišome.
Gautą masę sukrečiame į maistine plėvele išklotą formą, stipriai paspaudžiame, kad tarpelių neliktų, uždengiame plėvele ir dedame į šaldytuvą, kad gerai sustingtų (jei reikia greičiau, aš trumpam įdedu ir į šaldiklį). Jei „tinginį“ darome ne formoje – ritinėlį – tuomet „tinginio“ masę sukrečiame ant maistinės plėvelės, suformuojame pailgą ritinėlį, standžiai susukame į plėvelę ir stipriai užspaudžiame kraštus. Geriausia palaikyti per naktį. Sustingusį gardėsį išimame iš formos, nuimame plėvelę, paviršių apibarstome cukraus pudra ir patiekiame supjaustę plonomis (taip gardžiau) riekelėmis. Skanaus 🙂
Šaltinis: Neringos blogas