Rudeninis troškinys

Rudeninis troškinys

Recepto autorius: Dalios svetainė

Sotus, labai šildantis, baisiai skanus (turbūt tik lietuviai taip gali sakyt, kad „baisiai“ yra ir gerąja prasme 🙂 ), tikras rudeninis troškinys. Seniai ruošiausi tokį gaminti, o pamačius amerikonišką versiją Annie’s eats, jau žinojau, kad tikrai gaminsiu savo variantą iš to, kas buvo šaldytuve.
Sudedamųjų dalių kruopščiai nesvėriau ir nematavau. Kaip dažniausiai būna, dariau viską „iš akies“. Manau, kad kiekvienas gali pagal savo skonį proporcijas rinktis ir improvizuoti…

„Meniški“ rudeninio troškinio produktų kiekiai :

  • virtos paukštienos maždaug 250 g
  • kaimiškų rūkytų sardelių maždaug 250 g
  • raudonos ir geltonos paprikos
  • pora didelių morkų
  • du-trys dideli svogūnai
  • 4 skiltelės česnako
  • 1 baklažanas
  • 3-4 šaukštai pomidorų tyrės (ne padažo!)
  • 1-2 šaukštai kukurūzų miltų
  • aliejaus daržovių ir mėsos kepimui (naudojau alyvuogių)
  • 50 ml (ar šiek tiek daugiau) baltojo vyno (sauso arba pusiau sauso)
  • 1 a.š. rudojo cukraus
  • maždaug 1 a.š. druskos
  • 0,5 a.š. čiobrelių (naudojau džiovintus)
  • 100 ml vandens
  • žiupsnis maltų juodųjų pipirų
  • žiupsnelis raudonosios paprikos miltelių
  • saujelė svogūnų laiškų
  • nemažas pluoštas petražolių
  • ryžių

Šiam patiekalui būtų gerai turėti didelę ir gilią keptuvę arba troškintuvą.
Iš anksto išvirtą paukštieną (mano atveju buvo virtos vištienos blauzdelės) suplėšome (patogiausia tą daryt su šakute) mažais gabaliukais. Kaimiškas rūkytas dešreles/sardeles nulupame ir taip pat susmulkiname.
Nulupame ir griežinėliais supjaustome morkas. Gilioje keptuvėje-troškintuve įkaitiname aliejų ir suberiame morkas. Kol jos apkeps, smulkiai susipjaustome svogūnus su česnakais. Kas labai nemėgsta troškinyje rasti česnako gabaliukų, galima juos išspausti spaudykle. Susmulkintus svogūnus su česnakais suberiame prie morkų. Pamaišome.
Kubeliais supjaustome paprikas. Suberiame į keptuvę. Paskiausiai pjaustome baklažaną – irgi kubeliais. Suberiame prie kitų daržovių. Viską išmaišome.
Dabar suberiame suplėšytą paukštieną ir dešros gabaliukus. Įdedame 3-4 šaukštus pomidorų tyrės. Ne pomidorų padažo, o būtent tyrės, nes ji suteikia sodresnį skonį. Supilame vandenį, baltąjį vyną (kas nori stipresnio poskonio, naudokite raudonąjį). Jei reikia, vandens ar vyno visada galima įpilti daugiau, kad troškinys neprisviltų. Suberiame druską, cukrų, čiobrelius (naudojau mamos darže užaugintus ir sudžiovintus 🙂 ), juoduosius pipirus, raudonosios paprikos miltelius. Viską gerai išmaišome, uždengiame dangčiu ir paliekame troškintis apie 20-30 min. Nepamirštam kartkartėmis pamaišyti.
Tuo tarpu užkaičiame ryžius, kad išvirtų, kol troškinys „susitupės“.
Maždaug po 20 min. į troškinį įberiame šaukštą ar du (pagal situaciją) kukurūzų miltų. Galima berti ir paprastus miltus, bet man skaniau su kukurūziniais. Suberiame pjaustytus svogūnų laiškus ir petražoles. Viską gerai išmaišome ir dar 5-7 min. troškiname, kol skysčių beveik nebeliks ir viskas gražiai sutirštės. Paragaujame, ar nieko netrūksta.
Patiekiame su virtais ryžiais. Ant viršaus užberiame smulkintų petražolių. Nepamaišytų ir vyno taurė arba alaus bokalas 🙂 Tikrai labai skanus troškinys. Rekomenduoju 😉
Rudeninis troškinys
Rudeninis troškinys