Savolakiški kopūstai
Maža kopūsto gūžė,
0.5 kg jautienos (krūtininės),
3 stiklinės vandens,
150 g pupų arba spalvotų pupelių,
8 kvapnieji pipirai,
2 vidutiniai svogūnai,
valgomasis šaukštas druskos,
po pusę valgomojo šaukšto ruginių ir kvietinių miltų.
Išmirkyti pupas šaltame vandenyje.Kopūsto gūžę pavirinti 15-20 min. Mėsą virti kitame puode.Į sultinį, kai šis užvirs ir bus nugraibytos putos, sudėti supjaustytus svogūnus.Dedant svogūnus, kartu pasūdyti, įdėti pipirų.Kopūstą išimti, leisti nuo jo nubėgti vandeniui, supjaustyti ilgomis siauromis juostelėmis (peiliu ar kapokle) .Pupas ir susmulkintus kopūstus vėl sudėti į sultinį, ugnį visai sumažinti ir leisti valandą ramiai virti.
Mėsą išimti praėjus 1-1.5 val. nuo užvirimo, supjaustyti mažais gabalėliais, baigti virti nestiprinant ugnies.
Sumaišyti abiejų rūšių miltus, užpilti juos puse stiklinės vandens ir uždaryti jais verdantį sultinį (pilant į sultinį, ugnį padidinti).Po 10-15 min. patikrinti skonį, jei reikia – pasūdyti, įberti pipirų.Virti, kol visiškai išgaruos vanduo.
Šis patiekalas duodamas pietums, bet ir atšalęs jis nepraranda skonio.Gerai tinka su aštriais riebiais valgiais.