Vištiena su 40 skiltelių česnako

Vištiena su 40 skiltelių česnako

Recepto autorius: Saldu sūru

Praeito sekmadienio pietūs gausiai iškvėpino namus česnaku. Šiai prieskoninei daržovei jaučiu meilę ir pagarbą dar nuo tada, kai močiutė tepdavo duoną sviestu, barstydavo druska, smulkintu česnaku ir ragindavo valgyti, kad nepultų visokios “kvarabos“. Dar ir dabar kartais susitepu tokį sumuštinį, nes man tiesiog skanu. Kaip skanu ir naudoti česnaką ruošiant bet kokią mėsą, jūros gėrybes, maišant pesto, tzatziki, užtepėles, salotas, verdant sriubą ir begalės kitų variantų. Česnakas yra absoliutus gėris daugeliu prasmių. Gaminant patiekalus su juo svarbu laikytis tik vieno principo – neperkepinti, nes būtent šiuo vieninteliu atveju jis ima smirdėti.

Kartais labai keista, kaip tarpusavyje visai nesusiję dalykai susikerta tarsi kelios teisės viename taške ir tampa materialiu objektu. Šiuo atveju susikirto trys. Mano virtuvėje :). Vištienos su 40 česnako skiltelių receptas įstrigo jau seniai, kai dar Elžbieta iš “Žaidžiame virtuvę“ mokė Supermamas virti skanų ir teisingą maistą. Seniai aš žadėjau tą receptą išbandyt. Tai pirma. Antra, gavau dovanų bent 10 prancūziškų kulinarinių žurnalų ir dar vieną įkvepiantį pasakojimą, kaip skanu toje Pietų Prancūzijoje, kur prie kepsnių labai tinka kepti česnakai. Ir – mama neperseniausiai įteikė maišiuką pačios išaugintų puikių česnakų, kurie labai laukia būti teisingai panaudoti. Tokia istorija, kodėl sekmadienį kepiau daug česnakų.

Bene visuose receptuose, kuriuos radau, troškinimui naudojamas ir alkoholis (baltas vynas, sausas vermutas). Aš tuokart nieko namie neturėjau, todėl nedėjau. Bet, manau, papildomo gero kvapo tikrai pridėtų.
4-5 alkaniems reikės:

  • apie 1,5 kg vištos (visos ar mėgstamų mėsingesnių dalių)
  • 40 skiltelių česnako (apie 4 didelės galvutės)
  • 1 didelė morka
  • 2 saliero stiebai
  • 1 mažas geltonas svogūnas (idealu – šalotinis)
  • 100 g pievagrybių
  • 1 st. vištienos sultinio
  • keletas čiobrelio šakelių
  • druskos (apie 3/4 v.š.)
  • pipirų
  • aliejaus kepimui

Vištą supjaustome į 8 dalis (jei pirkote visą paukštį), įtriname druska, pipirais ir paliekame marinuotis šaldytuve kelias valandas ar pernakt. Morkas, salierą supjaustome stambiai, nuplauname grybus. Susmulkiname svogūną. Nulupame 20 česnako skiltelių, likusių nelupame, bet išskirstome po vieną. Jei nesate tokie česnako mėgėjai kaip aš, visas skilteles palikite neluptas. Nuluptas skilteles arba pusę česnako sudedame į kepimo indą. Vištieną apkepame keptuvėje ir taip sudedame į kepimo indą ant česnakų.

Toje pačioje keptuvėje, kur kepė vištiena (likusiuose riebaluose) apkepiname morkas, pievagrybius ir svogūnus, kol lengvai apkeps. Viską sudedame ant vištienos kartu su salierais ir neluptais (likusiais) česnakais. Užpilame sultiniu, dar pagardiname druska, pipirais, užbarstome čiobrelius. Kepimo indą uždengiame folija ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. su folija ir dar 0,5 val. nuėmę foliją, kad vištiena gražiai apskrustų.

Gardžių ir sočių (česnakinių) akimirkų!

Vištiena su 40 skiltelių česnako
Vištiena su 40 skiltelių česnako
Vištiena su 40 skiltelių česnako