Žuvis, įdaryta gabalais, drebučiuose


1.5 kg lydekos, sterko (sudako) ar karšio,
1.5 – 2 riekelės pyrago,
pieno pyragui sumirkyti,
4 svogūnai (įdarui ir sultiniui),
1 skiltelė česnako,
1 – 2 kiaušiniai,
1 šaukštas sviesto,
0.5 – 1 burokėlis sultiniui,
3 morkos,
10 pipirų,
druskos,
2 – 3 stiklinės paruošto sultinio drebučiams.

Žuvį nuvalyti, per pakaklėje padarytą pjūvį išskrosti, išimti žiaunas ir išplovus supjaustyti į gabalus.Iš kiekvieno gabalo, nesuplėšant odos ir paliekant kaulą, išimti nugaros mėsą, ją sumalti ar sukapoti kartu su piene išmirkytu pyragu ir svieste paspirgintais svogūnais.Po to pridėti žalių kiaušinių, truputį sultinio, druskos ir viską gerai išmaišyti.Taip paruoštu įdaru prikimšti kiekvieną žuvies gabalą (nugarą ir vidurių vietą).
Puodo dugną iškloti nevirto burokėlio, morkų ir svogūnų griežinėliais.Ant jų, greta vienas kito, sudėti įdarytus žuvies gabalus (taip pat galvą su uodega), kurių galus suvilgyti kiaušinio baltymu, kad verdant įdaras geriau laikytųsi.Taip į puodą galima sudėti 2-3 žuvies eiles, sluoksniuojant daržovėmis.Užpylus šaltu vandeniu, kad viską apsemtų, ir, pridėjus pipirų, lauro lapelių, druskos, virti ant silpnos ugnies, puodą uždengus, apie 2 val. Virimo metu galima pridėti svogūnų lukštų, nuo kurių žuvis ir drebučiai esti gražesnės spalvos.Išvirtą žuvį atvėsinti tame pat sultinyje, kuriame ji virė.
Atvėsintus žuvies gabalus gražiai sudėti pailgame pusdubenyje žuvies pavidalu, pridėti galvą, uodegą, papuošti virtomis daržovėmis ir užpilti skaidriu žuvies sultiniu.Kai žuvies verdama daug, tada sultinys gerai sustingsta ir į jį želatinos dėti nebereikia.
Įdarytą gabalais žuvį galima virti su mažesniu prieskoninių daržovių kiekiu ir be burokėlių priedo.Tuo atveju ją reikia virti trumpiau – 35-45 min.
Žuvis drebučiuose gražiau atrodo (užšaldyta visa arba atskirais gabalais), kai ji, prieš duodant į stalą, išverčiama į kitą indą.Drebučiams sultinį reikia pagaminti stiprų ir labai skaidrų, o užšaldymui indą imti aukštais šonais, geriausia – specialią žuviai šaldyti formą.Pirmiausia į formą ar į indą reikia įpilti (apie 1 cm storio sluoksnį) drebučiams skirto sultinio.Kai jis sustings, dėti marinuotų grybų galvutes, gražiai išpjaustytus virtų daržovių ir kiaušinių papuošimus, o ant jų – žuvies gabalus.po to viską užpilti antrą kartą sultiniu ir palikti, kad gerai sustingtų.Prieš duodant į stalą, indo, kuriame buvo užšaldyta žuvis, dugną trumpai pašildyti karštame vandenyje ir išversti.Puošti tik pusdubenio kraštus.