Eklerai su karamelės ir aguonų kremu

Eklerai su karamelės ir aguonų kremu

Recepto autorius: Saldu sūru

Plikyta tešla yra viena mano mylimiausių, nes iš jos galima greitai pagaminti tiek sūrių, tiek ir saldžių skanėstų. Bet kokius gaminius iš šios tešlos tiesiog dievinu ir niekada neatsisakyčiau eklero su  kremu ar Paris Brest gabalėlio.

Prieškalėdinės receptų repeticijos prasidėjo, todėl eklerams įdaryti gaminau plikytą karamelinį kremą su aguonomis.  Kremui sutirštinti reikėjo krakmolo, kuris, kaip ir spėjau, susilpnino karamelės skonį. Kitąkart gaminsiu tamsesnę karamelę ir galbūt šliūkstelsiu lašelį amareto dėl ryškesio skonio.

25-30 eklerų iškepti (7-8 cm ilgio) reikės:

  • 125 ml vandens
  • 125 ml pieno
  • 125 g sviesto
  • 1 a.š. cukraus
  • 0,5 a.š. druskos
  • 150 g miltų (550 tipo)
  • 250 g kiaušinių (maždaug 5 M dydžio kiaušiniai)
  • karameliniam kremui
  • 40 g cukraus (1)
  • 350 g grietinėlės (35-36 proc. riebumo)
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 4 tryniai
  • 30 g cukraus (2)
  • 3 v.š. kukurūzų krakmolo
  • 30 g sviesto
  • 4 v.š. maltų aguonų
  • šokoladiniam glaistui
  • 100 g juodo šokolado
  • 70 g sviesto

Pirmiausia gaminame kremą. Cukrų (1) suberiame į puodą storu dugnu ir kaitiname, kol jis tampa gintaro-rusvos spalvos. Tuomet į puodą su karamele pilame grietinėlę (suputos, atsargiai!). Išmaišome ir nuimame nuo ugnies. Karščiui atspariame inde kiaušinių trynius išplakame su cukrumi (2) , vaniliniu cukrumi ir krakmolu. Į išplaktus trynius po truputį pilame karamelę, pastoviai maišydami. Tada viską vėl supilame į puodą ir verdame ant silpnos ugnies pastoviai maišydami, kol kaip reikiant sutirštės. Nuimame nuo ugnies, įmaišome sviestą, aguonas. Pilnai atvėsiname šaldytuve. Kad nesusidarytų plutelė, kremą uždengiame plėvele taip, kad ji liestųsi su kremu. Kremą galite pagaminti prieš 1-2 dienas.

Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Eklerų tešlai į prikaistuvį pilame vandenį, pieną, sudedame gabalėlias supjaustytą sviestą, druską, cukrų ir užverdame. Į užvirusį skystį dedame miltus ir energingai maišome, kol tešla “sušoka“ į gabalą ir jos nelieka ant puodo sienelių. Paliekame tešlą 10 min. praaušti. Tuomet vieną po kito mušame kiaušinius, kaskart gerai išmaišydami. Paruošta tešla turi būti blizganti ir pastos konsistencijos.

Tešlą supilame į konditerinį maišelį ir išspaudžiame eklerus ant paruošto kepimo popieriaus (tarp pyragėlių paliekame bent 5 cm tarpus, nes kepdami išsipūs)). Po 15 min. kepimo temperatūrą sumažiname iki 170 laipsnių ir baigiame kepti iki paruduos ir sutvirtės (jokiu būdu nedarinėkite orkaitės durelių kepimo metu, nes plikytiniai subliūkš). Iškepusius aušinkite ant grotelių.

Glaistui ant vandens vonelės ištirpiname šokoladą su sviestu.
Eklerus perpjauname pusiau aštriu dantytu peiliu, konditeriniu maišeliu ant pyragaičio pagrindo įpurškiame kremo, eklero “stogelį“ pamirkome glaiste ir uždengiame juo kremu įdarytą pyragaitį.
Saldžių ir šiltų akimirkų!

Karamelinio kremo receptas
Eklerai su karamelės ir aguonų kremu
Eklerai su karamelės ir aguonų kremu
Eklerai su karamelės ir aguonų kremu
Eklerai su karamelės ir aguonų kremu