Elzasietiškas obuolių pyragas

Recepto autorius: Virtuvė žaliems
Daug laiko, jėgų ir produktų nereikalaujantis pyragas. Tad jei šaldytuve turite užsilikusios grietinėlės, o turguje jau spėjote įsigyti šviežių obuolių (o gal nusiskinti jų savo kieme), pasiraitokite rankoves.
Pastabos:
- Pyrago pagrindui naudojau trapią tešlą, kurią iš anksčiau buvau užšaldžiusi.
- Pyragą kepiau 18 cm formoje, ir tešlos man buvo kaip tik, tik bėda, kad nežinau tiksliai, kiek jos turėjau. Pateikiu receptą pilną, o jei tešlos liks, užšaldykite arba iškepkite sausainius. Arba kepkite didesnį pyragą, tik tokiu atveju kreminio sluoksnio ingredientus dvigubinkite.
Privalumai: lengvai padaromas, nedaug produktų nereikalaujantis, bet labai skanus pyragas.
Trūkumai: Gal dėl to, kad truputį per ilgai kepiau, atvėsęs viršus man sutrūkinėjo, skoniui tai įtakos neturėjo, bet išvaizdai – taip.
Kam patiktų: Obuolių pyragų mėgėjams (ne biskvitinių).
Įvertinimas: Įvertinus paruošimo trukmę (labai trumpą trukmę) – 9/10
Receptas:
Pagrindui:
- 150 g. šalto sviesto
- 90 g. cukraus pudros
- 30 g. maltų migdolų
- 2 g. druskos
- 250 g. miltų
- 1 kiaušinio
Įdarui:
- 1-2 obuolių
- 1 kiaušinio
- 125 g. grietinėlės (35 proc.)
- 50 g. cukraus pudros
- 1 a.š. vanilinio cukraus
Gaminimas:
Pagrindu į didelį dubenį sudėkite miltus, migdolų miltus, cukraus pudrą ir druską. Ten pat sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir viską susmulkinkite pirštais. Įmuškite kiaušinį ir išminkykite tešlą. Nesijaudinkite, jei ji bus per minkšta, susukite į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent valandai. Išimkite atšalusią tešlą ir įtieskite ją į kepimo formą taip, kad susidarytų 2-3 cm krašteliai. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Ant tešlos patieskite kepimo popierių ir supilkite žirnius ar pupeles (čia tam kad tešla kepdama neišsipūstų). Dėkite kepti 10 min. Tuo metu padarykite įdarą.
Supjaustykite obuolius plonomis skiltelėmis. Dubenyje išplakite grietinėlę, kiaušinį, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų. Išimkite tešlą iš orkaitės, nuimkite žirnius ir kepimo popierių, sudėkite dalį obuolių, supilkite grietinėlės ir kiaušinių plakinį, ant viršaus išdėliokite likusius obuolius ir dėkite kepti 40 min. Ragaukite tik tada, kai visiškai atvės ir pastovės bent valandėlę šaldytuve.
Pyrago pagrindas iš čia.
O kremas iš žurnalo “Verdu ir kepu” (Nr.11, psl.: 71).