Garbanotos bandelės
Recepto autorius: Saldu sūru
Užgavėnės galėtų būti ir oficiali maisto mylėtojų šventė. Tik pagalvokit, valgyti ir gaminti reikia bent 9 kartus! Gerumas neišpasakytas :). Gaila, kad šiandien tenka kiūtoti darbe ir svajoti apie kokius mielinius sklindžius, blynus su grybų ir šoninės padažu, gardžias spurgas ir kitokius baisiai riebius skanėstus, valgomus per Užgavėnes. Teks atsigriebti vakare ir prisišveisti iki soties, kad tik tas pavasaris greičiau ir lengviau ateitų.
Kol kas dalinuosi mielinių bandelių receptu, o greičiau idėja (toliau, paaiškinsiu kodėl). Bandeles pavadinau garbanotomis, nes man jos priminė seniai seniai madingas, cheminio sušukavimo išpurentas šukuosenas. Buvo ir kitokių asociacijų, kaip pvz. „su spygliukais“, „gėlytės“, „saulutės“, bet garbanotos labiausiai patiko. Tuo labiau, kad bandelių “šukuosenai“ suformuoti prireiks žirklių (!).
15- 20-iai nedidelių garbanių reikės:
400 g miltų
200 ml pieno (kūno temperatūros)
25 g šviežių mielių
5 v.š. cukraus
30 g lydyto sviesto
1 kiaušinis
truputis druskos
pagardinimui (įdarui ir paviršėliui) naudojau cinamono, vanilinio cukraus ir cukraus mišinį (santykiu 1:0,5:3 v.š.)
2 v.š. pieno bandelėms aptepti
Mieles ištirpiname piene su 1 v.š. cukraus. Paliekame šiltoje vietoje apie 10 min., kol suputos. Miltus suberiame į didesnį dubenį, pilame pakilusias mieles, likusį cukrų ir sumaišome. Tuomet paliekam pailsėti apie 20 min. (leidžiame glitimui atlikti savo darbą) ir galiausiai įmaišome sviestą, druską bei kiaušinį. Dabar minkome 10 min. Tešlą kildiname šiltoje vietoje apie 1 val., kol padvigubės.
Pakilusią tešlą padaliname į 15-20 gabalėlių. Kiekvieną iškočiojame į ilgą juostą, lengvai pabarstome cinamono-cukraus mišiniu (arba tik cukrumi), suvyniojame ritinėlį, o iš paties ritinėlio susukame bokštelį. Tuomet padarome garbanėlės – žirklėmis sukarpome bokštelio sluoksnius. Kaip atrodo bokštelis ir jau “apkirpta“ bandelė, matome nuotraukoje.
Paruoštas bandeles paliekame pakilti apie 30 min. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Pakilusias bandeles aptepame pienu ir pabarstome cinamono-cukraus mišiniu.
Bandelėms gaminti galite naudoti bet kurią mėgstamą saldžią mielinę tešlą. Man tiesiog patiko neįprasta šių bandelių forma.
Saldžių akimirkų!