Keksiukai su citrinų kremu ir bezė
Recepto autorius: Saldu sūru
Keksiukus kepiau galvodama apie pavasarišką lengvumą, šviesias dienas ir Velykas. Žinoma, nedaug čia ir liko. Iš ieškomiausių receptų dešimtuko galiu spėti, kad ruošiatės šventėms ir mąstot apie meniu. Jei dar nėra idėjų kokiu saldumynu užbaigsite šventinius pietus, tai šie keksiukai puikiai tiktų. Beje, galite juos kepti pagal mėgstamiausią receptą, o citrinų kremas ir baltas švelniai rūgštus bezė tebus tiesiog velykinis brūkštelėjimas, tuo labiau, kad čia apstu kiaušinių.
10-12 keksiukų iškepsite iš:
- 175 g miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 110 g minkšto sviesto
- 120 g cukraus
- 2 kiaušinių (L dydžio, kambario temperatūros)
- 100 ml pieno
- 1 a.š. vanilinio cukraus
citrinų kremui:
- 3 kiaušinių tryniai
- 1/2 citrinos nutarkuota žievelė
- 1/4 st. citrinų sulčių
- 6 v.š. cukraus
- 4 v.š. šalto sviesto
bezė:
- 2 kiaušinių baltymai
- 240 g cukraus
- 6 v.š. vandens
- 0,5 a.š. citrinos rūgšties
- truputis druskos
Pirmiausia gaminsime citrinų kremą, nes jis turi ataušti. Prikaistuvyje sumaišykite trynius, citrinos sultis, citrinos žievelę ir cukrų. Virkite ant vidutinė ugnies pastoviai maišydami apie 5-7 min., kol kremas sutirštės. Nukėlę nuo ugnies, mediniu šaukštu įmaišykite kubeliais pjaustytą sviestą ir padėkite kremą atvėsti.
Keksiukams orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių, pasiruoškite skardą su popierėliais. Sviestą su cukrumis plakite iki baltos, purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakite. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais. Į kiaušinių masę pilkite trečdalį miltų, išmaišykite, tada pilkite pusę pieno – išmaišykite. Viską vėl pakartokite ir užbaikite paskutiniu trečdaliu miltų. Keksiukų tešlą dėkite į formeles ir kepkite apie 25 min. arba kol iškeps. Atvėsinkite.
Bezė. Cukrų supilkite į prikaistuvį kartu su vandeniu, išmaišykite ir užvirkite. Tada truputį sumažinkite ugnį ir virkite nemaišydami (!!!) apie 7 min. Stebėkite, kad sirupas nepradėtų keisti spalvos, jis turi likti skaidrus. Sirupas paruoštas, kai pro jame pamirkytos šakutės tarpus pučiasi burbulai :).
Kol sirupas verda, iki standumo išplakite baltymus (apvertus indą, jie turi neiškristi) kartu su citrinos rūgštimi. Labai svarbu, kad indas ir plakimo įrankiai būtų idealiai švarūs, nes bezė nemėgsta jokių riebalų! Į plaktus baltymus plona srovele pilkite cukraus sirupą ir intensyviai plakite, kol masė sutirštės, taps blizgi. Beje, pirmą kartą ruošiau bezė arba itališką morengą. Man labai patiko, kad masė skani ir labai stabili, neprarandanti formos. Nors pilti sirupą ir plakti nebuvo pati paprasčiausia užduotis.
Kiekviename keksiuke išskobiame arbatiniu šaukšteliu duobutę. Keksiukus įdarome citrinų kremu ir puošiame bezė. Morengus apdeginau kulinariniu degikliu ir pabarsčiau liofilizuotų aktinidijų trupiniais.
Saldžių akimirkų!