Mielinės spurgos su džemu
Recepto autorius: Saldu sūru
Norėtumėte purios, minkštos, lengvai pacukruotos ir gausiai džemu įdarytos spurgos? O jei turėtumėte jų visą dėžutę, kiek suvalgytumėte iš karto? Galbūt viską, kaip tos apsiverkusios filmų herojės, kurios spurgomis malšina nelaimingos meilės ar kitokių gyvenimiškų nesėkmių skausmą. Bet gal geriau tokių spurgų išsikepti tiesiog todėl, kad jos labai nuostabios. Ir be jokios graužaties pasimėgauti.
Labai geras receptas! Svarbiausia, kaip su visai mieliniais kepiniais – kantriai išlaukti kol pilnai pakils ir suveiks mielės. Tada džiaugsitės puikiu kepiniu be intensyvaus mielių kvapo.
25-30 nedidelių spurgų iškepsite iš:
- 1 st. pieno
- 2 a.š. sausų mielių (naudojau Fermipan)
- apie 0,5 st. cukraus
- 3 st. miltų
- 1 kiaušinio
- 2 kiaušinio tryniai
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- 0,5 a.š. druskos
- 2 v.š. (apie 40 g) tirpinto sviesto
- 0,5 l rapsų aliejaus
- mėgstamo džemo ar tirštesnės uogienės
- 1 v.š. cukraus pudros (nebūtinai)
Pieną pašildome, kad būtų maždaug kūno temperatūros. 1 st. miltų pilame į dubenį, sumaišome su mielėmis, šaukštu cukraus, užpilame pienu ir viską gerai išmaišę, paliekame 30 min. pakilti šiltoje vietoje. Kiaušinį ir trynius plakame kitame dubenyje su cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi, kol masė bus puri ir šviesi. Plakinį pilame į pakilusią tešlą, gerai išmaišome. Tada supilame tirpintą sviestą ir likusias dvi stiklines miltų. Minkome (tai dariau plaktuvu, su tešlos antgaliais), kol tešla bus minkšta, blizgi ir glotni, lengvai atšoks nuo indo sienelių. Tešla turi būti minkštesnė ir lipnesnė, nei gaminant bandeles, bet laikyti formą. Užminkius tešlą, paliekame ją pakilti šiltoje vietoje valandai.
Pakilus tešlai, ją iškočiojame ant miltuoto paviršiaus į 1,5-2 cm storio lakštą. Sausainių formele išspaudžiame spurgas ir sudedame jas ant kepimo popieriaus 30 min., kad dar kartą pakiltų. Kepame nedideliame storasieniame puode, gerai įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai parus.
Atvėsusias spurgas įdarome džemu ir apvoliojame cukraus ir cukraus pudros mišinyje. Skaniausios tą pačią dieną :).
Saldžių akimirkų!
Recepto šaltinis: Brown Eyed Baker