Juodojo miško desertas

Juodojo miško desertas

Recepto autorius: Saldu sūru

Mano vienas mylimiausių, saikingai saldus juodojo šokolado, purios grietinėlės ir rūgštokų vyšnių derinys romantišku Juodojo miško arba Švarcvaldo pavadinimu. Gan pabodo sluoksniuoti įprastus tortus, todėl šiam kartui pasirinkau ne itin tvarkingai, bet man labai žaviai atrodantį deserto stikliniame inde variantą. Nepasakyčiau, kad laiko sugaišau mažiau, bet bent jau nesijaudinau dėl gražaus ir taisyklingo pjūvio :).

6 vidutiniams desertams pagaminti reikės:

biskvitui

  • 50 g juodojo šokolado (>50 % kakavos)
  • 30 g sviesto
  • 4 kiaušiniai (M dydžio, kambario temperatūros)
  • 120 g cukraus
  • 90 g miltų
  • 30 g kakavos (naudojau “Beatos virtuvės“ 99 %)
  • 1 a.š. kepimo miltelių

vyšnių želei ir vyšnioms

  • 400 g šaldytų vyšnių arba šviežių be kauliukų
  • 100 g cukraus
  • 60 ml vyšnių likerio
  • 8 g želatinos miltelių (geriausia – dr. Qetker)
  • 0,5 citrinos sultys
  • vandens

šokoladiniams putėsiams

  • 80 g juodojo šokolado (>50 % kakavos)
  • 50 ml pieno
  • 200 ml grietinėlės (30-36 % riebumo)
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 2 g želatinos miltelių (geriausia – dr. Qetker)

grietinėlei

  • 400 ml grietinėlės (30-36 % riebumo)
  • 2 v.š. cukraus pudros

papuošimui

  • uogų, šokolado, kakavos, t.t.

Pirmiausia kepsime biskvitą. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. 20*20 dydžio skardą ištiesiame kepimo popieriumi. Šokoladą ir sviestą dedame į karščiui atsparų indą ir ištirpiname virš garų vonelės. Nukeliame, kad praauštų. Kiaušinius su cukrumi plakame maksimaliu greičiu, kol patrigubės. Miltus, kakavą ir kepimo miltelius sumaišome ir persijojame tris kartus. Į kiaušinius per du kartus vertikaliais judesiais įmaišome miltus. Galiausiai atsargiai įmaišome tirpintą šokoladą. Kepame apie 20 min. (tikriname įbedę pagaliuką – ištraukus turi būti sausas). Biskvitą ataušiname ant grotelių.

Želei vyšnias, cukrų, citrinos sultis ir 150 ml vandens sumaišome prikaistuvyje ir užverdame. Tada supilame alkoholį ir išmaišome, paliekame ataušti. Želatiną užpilame 2 v.š. vandens, paliekame išbrinkti. Nuo vyšnių į matavimo indą nupilame skystį. Vyšnias atidedame. Pusė stiklinės vyšnių sirupo paliekame sulaistyti biskvitui. Į likusį sirupą įpilame tiek vandens, kiek trūksta iki 500 ml. Skystį užkaitiname iki virimo ir nukėlę nuo ugnies ištirpiname jame želatiną. Paruoštą vyšnių želė supilame į indą ir padedame šaltai, kad sustingtų.

Želė ir biskvitą galite pagaminti iš vakaro.

Šokoladiniams putėsiams želatiną užpilame 1 v.š. vandens, paliekame išbrinkti. Šokoladą ištirpiname virš garų vonelės. Užkaitiname pieną ir jame ištirpiname želatiną. Sumaišome tirpintą šokoladą ir pieną. Paliekame vėsioje vietoje praaušti, kol iki standžių putų su vaniliniu cukrumi išplaksime grietinėlę. Į ataušusį šokoladą atsargiai įmaišome grietinėlę.

Atskirai išsiplakame grietinėlę su cukrumi iki standumo.

Sluoksniuojame desertą. Kubeliais supjaustome želė, išskirstome indeliuose. Užberiame šiek tiek vyšnių. Biskvitą supjaustome stambiais kubeliais, 2/3 jų paskirstome desertinėse, lengvai sulaistome vyšnių sirupu. Beriame vyšnias (keletą pasiliekame papuošimui). Tada dedame šokoladinių putėsių sluoksnį. Ant putėsių paskirstome likusį biskvitą. Paskirstome grietinėlę.

Paliekame šaltai susistovėti 4 val. arba pernakt. Puošiame kakava, vyšniomis, šokoladu prieš patiekiant.

Saldžių akimirkų!

Juodojo miško desertas
Juodojo miško desertas
Juodojo miško desertas