Naminės spurgos (Vokiškoms Užgavėnėms)

Naminės spurgos (Vokiškoms Užgavėnėms)

Recepto autorius: Skanėstai

Prieš metus dalinausi švedų tradiciniu užgavėnių patiekalu, šiemet akį patraukė vokiškos tradicijos. Lietuviškiems blynams ištikima liksiu visada, bet labai smalsu pasižvalgyti po kitų šalių įpročius. Ši Užgavėnių spurga vokiškai vadinama Krapfen. Pasirodo, jai yra keliami atitinkami reikalavimai: turi būti maždaug kumščio dydžio, ne per tamsi ir būtinai per pusiaują turi matytis šviesi juosta. Tai parodo, kad spurga yra lengva, puri – tokia, kokia turi būti. Ne visos mano spurgos turėjo tuos baltus žiedus, bet daugelis – turėjo, vadinasi, nėra taip sunki “atitikti“ jai keliamus reikalavimus. ?
~15 spurgų reikia:

  • 200 ml pieno
  • 9 g sausų mielių (arba 40 g šlapių)
  • 500 g miltų
  • žiupsnelio druskos
  • 50 g cukraus
  • 2 a.š. vanilinio cukraus
  • 70 g sviesto
  • 1 kiaušinis
  • 4 kiaušinių tryniai
  • 3 v.š. romo (aš naudojau viskį, galima ir degtinę – alkoholis reikalingas tam, kad spurgos neprisigertų riebalų, jokio alkoholio skonio nesijaučia)

Įdarui: mėgstama uogienė, aš naudojau slyvų.
Kepimui: aliejaus
Apibarstymui: cukraus pudros (nebūtina)

Eiga:
Miltus suberti į dubenį ir padaryti juose duobutę. Į ją supilti mieles. Pieną šiek tiek pašildyti ir kelis v.š. supilti į miltus ant mielių. Sviestą dėti į likusį pieną ir toliau kaitinti, kol sviestas išsilydys. Į miltus berti  druską, cukrų, vanilinį cukrų, supilti pieną su sviestu, pilti alkoholį, įmušti kiaušinius ir įleisti trynius.

Minkyti tešlą kol ji nebelips prie dubens. Jei atrodo labai lipni, galima šiek tiek miltų dar įberti, bet nereikia padauginti, spurgos turės būti purios. Išminkius pridengti švariu rankšluostėliu ir laikyti šiltai, kol tešla padvigubės (apie valandą).

Tešlai pakilus ant kepimo skardos pasitiesti rankšluostį, apibarstyti jį miltais. Rankomis formuoti apie 50 g sveriančius kamuoliukus (čia labai praverčia virtuvinės svarstyklės, bet jei tokių neturite, tiesiog formuokite vienodus, maždaug pusės kumščio dydžio kamuoliukus). Dėti juos ant skardos ir truputį suplokite. Uždengti kitu rankšluostėliu ir dar  palikti kilti apie 20 min.

Puode įkaitinti riebalus. Pakilusias spurgas atsargiai imti ir dėti ant didelio šaukšto (naudojau tą su skylutėmis) viršutine puse žemyn ir taip panardinti į riebalus. Labai svarbu – tik panardinus iškart uždengti dangčiu ir leisti spurgai pakepti iki  2 min. Tuomet atidengti, apversti spurgą ir dar pakepti, kol apačia švelniai paruduos. Svarbu kepti po vieną spurgą, todėl rekomenduoju naudoti mažą puodą. Spurga turi į riebalus nugrimzti mažiau nei iki pusės, taip turėsite baltą juostą per pusiaują. Bet jei nepavyksta – nieko baisaus, skoniui tas tikrai nepakenkia. ?
Atvėsus spurgoms galima konditeriniu švirkštu įpurkšti norimos uogienės, bet išties gardu ir be jokio įdaro. Tik va cukraus pudra, mano galva, reikalinga. Ja reiktų apibarstyti spurgų viršų.

Receptas iš D. Trečiokaitės knygos “Kvepiantys“ psl. 98.
Naminės spurgos (Vokiškoms Užgavėnėms)