Šokoladiniai romo triufeliai
(Apie 30 triufelių)
Minkšti, skanūs ir elegantiški triufeliai verti to laiko, per kurį jie gaminami
170 g pusiau saldaus šokolado (susmulkinto)
0,25 puodelio sviesto
3 šaukštai grietinėlės
1 suplaktas kiaušinio trynys
3 šaukšteliai romo, brendžio arba grietinėlės
450 g šokolado
susmulkintų pistacijų riešutų (nebūtina)
vanilės skonio balto ar rožinio kremo papuošimui (nebūtina)
1. Sumaišykite šokoladą, sviestą ir 3 šaukštus grietinėlės. Virkite virš mažos ugnies, pastoviai maišydami, kol šokoladas ištirps (apie 10 minučių). Nuimkite nuo ugnies.
2. Po truputį supilkite pusę karšto mišinio į suplaktą kiaušinio baltymą. Supilkite gautą mišinį atgal. Virkite virš vidutinės ugnies, pastoviai maišydami, apie 2 minutes arba kol truputį sutirštės. Nuimkite nuo ugnies.
3. Supilkite maišydami romą, brendį ar grietinėlę. Perpilkite šokolado mišinį į nedidelį dubenį. Padėkite į šaldytuvą 1 valandai arba kol mišinys bus kambario temperatūros, retkarčiais pamaišykite.
4. Plakite atvėsintą šokolado mišinį elektriniu mikseriu vidutiniu greičiu apie 2 minutes arba kol pasidarys purus. Padėkite į šaldytuvą 15 minučių arba kol mišinys pasidarys standus. Apvaliu šaukšteliu sudėkite mišinio gabaliukus ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Padėkite į šaldytuvą dar 30 minučių. Rankomis suformuokite apvalius rutuliukus – dirbkite greitai, kad triufeliai nepasidarytų per minkšti.
5. Dvigubame puode (jei tokio neturite – pasinaudokite paprastu puode ir dubenėliu) užvirkite vandenį. Nuimkite nuo ugnies. Virš verdančio vandens esančiame antrame puodo aukštyje arba dubenėlyje sudėkite šokoladą, įsitikinkite, kad dubenėlio dugnas nesiekia vandens. Ištirpinkite pastoviai maišydami.
6. Po vieną sumeskite triufelius į tirpintą šokoladą; didele šakute apverskite triufelius, kad jie pasidengtų šokoladu. Šakute išimkite triufelius, pertraukdami šakutę puodo, kraštu. Perdėkite triufelius ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
7. Leiskite pamirkytiems triufeliams nudžiūti ir viršutiniam šokolado sluoksniui sukietėti. Jei šokoladas pradeda kietėti, pakaitinkite vandenį. Maišykite, kol tirpintas šokoladas vėl bus reikiamo tirštumo.
8. Jei norite papuošti triufelius, tirpintą baltąjį šokoladą ar kremą sudėkite į konditerinį maišelį ir papuoškite triufelius norimais ornamentais. Leiskite nudžiūti. Arba, jei norite, palaikę suformuotus triufelius šaldytuve 30 minučių, apvoliokite juos riešutuose, vietoje to, kad pamirkytumėte tirpintame šokolade.
Jei gaminate iš anksto:
Saugokite triufelius sandariame inde vėsioje, sausoje vietoje. Taip saugomi, jie išlieka švieži iki 2 savaičių.