Čederio, spanguolių ir riešutų duona

Čederio, spanguolių ir riešutų duona

Recepto autorius: Dalios svetainė

Nepaprastai skani duonelė su čederio sūriu, spanguolėmis ir riešutais. Labai ją mėgstu. Mano manymu tai yra puikaus skonio pikantiškas pyragas. Taip vadinama sodos duona. Duonelė soti, gausiai praturtinta sūriu (čederiu ir ne tik), su spanguolių rūgštele, riešutų traškumu ir vos juntamu saldumu. Tokia duonelė ypač tinka pusryčiams, labai gardu ant riekelės užsitepti šiek tiek sviesto ar paskrudinus naudoti kaip sumuštinio pagrindą arba gardų džiuvėsėlį prie arbatos. Patiks net tiems, kurie nėra smaližiai ir mėgsta švelniai saldintus kepinius. Jei norisi saldesnio skonio, patariu rinktis džiovintas spanguoles ar įberti kiek daugiau cukraus. Šią puikią duonelę kepu jau keletą metų ir kitiems labai rekomenduoju.

Čederio, spanguolių ir riešutų duonelei (15 x 11 cm forma) reikės:

  • 220 g miltų *
  • 70 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio **
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. druskos
  • 3 v.š. rudojo cukraus ***
  • 60 g sviesto
  • 150 g čederio sūrio
  • 125 g spanguolių ****
  • 30 g lazdyno (graikinių ar pekano) riešutų
  • 260 g pasukų (rūgpienio, kefyro)
  • 1 didelio kiaušinio

* – jei tešla nuo didelio kiaušinio atrodo per skysta, dar įberiame ∼50 g miltų;
** – dažniausiai naudoju itin smulkiais trupinukais tarkuotą sūrį Corregio;
*** – jei naudojame džiovintas spanguoles, jos būna cukruotos, todėl cukraus berti patariu mažiau;
**** – tinka tiek šviežios, tiek džiovintos spanguolės.

Orkaitę įkaitiname iki 190 ºC. Pailgą kepimo formą ištepame sviestu ir pabarstome miltais ar maltais džiūvėsėliais. Spanguoles nuplauname ir išdžioviname. Pasirinktus ir paruoštus riešutus pasmulkiname peiliu. Dažniausiai naudoju lazdyno riešutus ir juos iš anksto pakepinu orkaitėje – būna traškesni ir lengva nuimti žievelę.
Dideliame dubenyje išmaišome miltus, kepimo miltelius, sodą, druską, cukrų ir labai smulkiai sutarkuotą sūrį. Sudedame šaltą mažais gabaliukais supjaustytą sviestą ir sutriname su miltais iki trupinių konsistencijos. Suberiame smulkintus riešutus, sausas spanguoles ir stambiai tarkuotą čederį. Jei norime, porą šaukštų čederio galima pasilikti – jį užbersime ant kepinio viršaus. Gerai išmaišome.

Mažame dubenyje suplakame kiaušinį su pasukomis (rūgpieniu arba kefyru). Supilame į didįjį dubenį ir atsargiai viską išmaišome.
Gautą tirštą masę sukrečiame į paruoštą kepimo formą ir vienodai paskleidžiame. Jei pasilikome dalį čederio sūrio, dabar metas užberti ant viršaus. Skardą šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame maždaug valandą ar šiek tiek ilgiau, kol į vidurį įkištas medinis iešmelis nebesivels tešla, o tik keliais trupinukais. Jei kepimo metu duonelės viršus per daug ima ruduoti, reikėtų jį užkloti folijos lapu.
Iškepusią duonelę dešimčiai minučių paliekame skardoje, po to išimame ant grotelių ir visiškai ataušiname (kad pjaustant netrupėtų). Mėgaujamės užsigeriant arbata, užtepus sviesto, paskrudinus riekutes orkaitėje arba keptuvėje. Skanaus 🙂
Šaltinis: Joy the Baker
Čederio, spanguolių ir riešutų duona
Čederio, spanguolių ir riešutų duona
Čederio, spanguolių ir riešutų duona