Ciabatta per 4 valandas

Ciabatta per 4 valandas

Recepto autorius: Saldu sūru

Itališka duona Ciabatta puiki tuo, kad palyginti ilgai išlieka šviežia, nes porėtą minkštimą nuo perdžiūvimo saugo gana kieta plutelė. Tokios formos Ciabatta , kokią mes įpratę matyti kepyklėlėse ir prekybos centruose, italai pradėjo kepti tik 1982 m. Duonos pavadinimas, pasirodo, susijęs su jos forma, primenančia panešiotą šlepetę. Originali Ciabatta kepama su raugu, tačiau tikrai ne kiekvienas turi laiko ir kantrybės jį auginti, todėl siūlau išbandyti šį receptą. Po keturių valandų kantraus laukimo :), turėsite pora kepaliukų skanios duonos, traškia plutele ir porėtu, oriniu vidumi.

Duonai iškepti reikės:

  • 300 g miltų
  • 230 ml šilto vandens
  • 3,5 g sausų mielių
  • 7 g druskos
  • saujelės miltų duonai formuoti

Visus produktus sumaišome dideliame dubenyje. Minkome su mikseriu (dideliu greičiu) 10-15 min., kol tešla taps vienalyte ir atlips nuo dubens sienelių. Rankomis išminkyti nelabai pavyks, nes tešla gana skysta. Dubenį su tešla uždengiame ir laikome šiltoje vietoje 2-3 val., kol padvigubėja.
Pakilus tešlai, gausiai pamiltuojame darbastalį ir atsargiai, kad kuo mažiau sprogdintume oro burbuliukų, išpilame tešlą. Padaliname ją peiliu į dvi dalis ir atsargiai susukame du kepaliukus duonos. Juos perkeliame į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Leidžiame duonai pakilti 45 min.
Kepame iki 190-200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus.
Mano patirtis:

  • su šia tešla “susitvarkyti“ nėra labai paprasta, nes ji labai lipni ir minkšta.
  • Tik ištraukus duoną iš orkaitės, plutelė gana greit suminkštėja.  Kad taip neatsitiktų, iškepusius kepaliukus palikite pravertoje orkaitėje, kad lėtai auštų.

Gardžios duonelės!
Idėja iš carina forum
Ciabatta per 4 valandas