Kruasanai su sūriu ir šonine

Recepto autorius: Saldu sūru
Dažnai pagalvoju, kaip būtų gerai savo rajone turėti vieną tų nedidelių kepyklų šalia namų, kur ryte galėtum nusipirkti duonos, bandelių ir kokio kepenėlių pašteto pusryčiams. Tiesiog taip, vos atsikėlus, paskubom įsispyrus į batus ir užsimetus paltą, nelabai šukuotais plaukais nubėgti pas vietinį kepėją, kol namie bus išvirta kava. “Labas rytas, man pora kruasanų ir dar tą eklerą su daug kremo“. Būtų nuostabu.
Na, kol panašūs maži stebuklai atsiras, teks palaukti. Bet kruasanų vis vien noriu. Todėl, vėlyvą praėjusio penktadienio vakarą maišiau tešlą, kad savaitgalio rytas būtų šventė. Ragaudama ką tik iškeptą ragelį, pilną lydyto sūrio ir dūmu kvepiančios šoninės, galvojau, kaip čia padarius, kad tokie kepiniai dažniau būtų traukiami iš mano orkaitės. Vien tas sviestinės-mielinės tešlos kvapas namie yra vertas kiekvienos minutės laukimo.
O norint mėgautis puikiu skoniu, reikės pasistengti gana nedaug. Lyginu su klasikinės sluoksniuotos tešlos gamyba, kuri užtrunka bemaž parą. Visa laimė, kad šis receptas yra gerokai supaprastinta sviestinės sluoksniuotos tešlos versija (kitaip – daniška sluoksniuota tešla) . O tešla beveik nenusileidžia klasikinei, iš jos galima iškepti paprastus ragelius, kruasanus su šokoladu, marcipanu ar kokį tartą su šparagais ir brie.
16-ai kruasanų iškepti reikės:
- 60 ml vandens
- 125 ml pieno
- 1 didelio kiaušinio (kambario temperatūros)
- 290 g miltų
- 1 a.š. šviežių mielių
- 1 a.š. druskos
- 1 v.š. cukraus
- 250 g šalto sviesto (nerekomenduoju keisti margarinu ar tepiu mišiniu)
- 16 juostelių šaltai rūkytos šoninės
- 150 g mėgstamo kietojo sūrio (naudojau “Prūsija“)
- kiaušinio plakinio rageliams aptepti
Pieną ir vandenį supilame į prikaistuvį ir pašildome iki kūno temperatūros. Įberiame pusė cukraus, sudedame mieles, išmaišome ir paliekame 15-ai minučių pakilti. Miltus sumaišome su druska ir likusiu cukrumi. Sviestą supjaustome nedideliais gabaliukais ir sudedame į miltus. Viską išpilame ant stalviršio ir kapojame peiliu, kol susimaišys, bet sviesto gabaliukai dar bus gerai matomi. Arba, jei turite virtuvinį kombainą/smulkintuvą, šis žingsnis bus žymiai trumpesnis. Svarbu, kad liktų didesnių sviesto gabaliukų, todėl nepersistenkite. Į pakilusias mieles įmušame kiaušinį, lengvai išmaišome. Miltus su sviestu vėl suberiame į dubenį ir užpilame pieno-sviesto-kiaušinio plakinį. Viską maišome, kol neliks sausų miltų. Tešla bus lipni, matysis sviesto gabaliukai – taip ir turi būti, nepermaišykite.
Uždenkite tešlą plėvele ir padėkite į šaldytuvą nakčiai.
Ryte išimkite tešlą iš šaldytuvo, palikite 20-iai minučių atšilti. Tada ant pamiltuoto paviršiaus iškočiokite stačiakampį. Iš tešlos padarykite voką ir vėl iškočiokite stačiakampį. Šį žingsnį pakartokite 3-5 kartus, kad tešloje susiformuotų sluoksniai.
Tešlą vėl padėkite į šaldytuvą 30-iai minučių. Dar truputį kantrybės ! Išėmę tešlą, padalinkite ją pusiau. Iš vienos dalies iškočiokite didelį stačiakampį, padalinkite jį į 8 trikampius, ant kiekvieno uždėkite po juostelę šoninės ir keletą gabalėlių sūrio, susukite ragelį pradėdami nuo trikampio apačios. Ragelius sudėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kildinkite 1,5 val.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Ragelius patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 15-20 min., kol gražiai parus.
Ir pagaliau galima prisivalgyti iki soties kruasanų ;).
Nuostabių ir pavasariškų akimirkų!