Meduolis su medumi ir citrininiu glajumi

Meduolis su medumi ir citrininiu glajumi

Recepto autorius: Saldu sūru

Meduolį kepiau visai neplanuotai. Ieškojau Velykų bobos recepto, vis neišsirinkau ir bevartant knygą “Metai už stalo“ užkliuvo meduolio receptas. Patiko tai, kad jam iškepti reikia daug medaus, o šito gėrio namuose netrūksta.

Meduolis labai kvapnus, purus, pakankamai drėgnas, puikiai iškilo. Toks tikras ir vertas meduolio vardo, su daug daug medaus. Ilgai lieka skanus, jei laikysite sandarioje dėžutėje ar maišelyje.

25×35 cm dydžio meduoliui iškepti reikės:

  • 1 st. cukraus (naudojau rudąjį ir tik 0,5 st.)
  • 1 st. grietinės (ar rūgusio pieno)
  • 300 g medaus
  • 1 a.š. sodos
  • 3 kiaušiniai
  • 100 g tirpinto sviesto arba taukų
  • 500 g miltų (man užteko ≈450 g)
  • 1 a. š. meduolio prieskonių (cinamono ir gvazdikėlių)

Orkaitę įkaitinti iki 180-190 laipsnių (originaliame recepte nurodyta, kad reikia kepti nekarštoje krosnyje, taigi, pasirinkau tokią temperatūrą). Medų pavirinti ir atvėsinti (pavasarį medus jau būna susikristalizavęs, todėl jį reikia pakaitinti, kad išsilydytų). Cukrų su kiaušiniais ištrinti, maišant supilti grietinę, medų, ištirpintą sviestą, kiaušinius. Miltus sumaišyti su soda ir prieskoniais. Įmaišyti į skystus produktus. Masę supilti į sviestu pateptą skardą ir kepti apie 45 min.

Dalį meduolio apliejau citrininiu glajumi (tiesiog sumaišiau cukraus pudrą ir trupučiu citrinos sulčių) ir apibarsčiau kepintomis migdolo plokštelėmis.

Recepto šaltinis: N. Marcinkevičienė “ Metai už stalo“, 47 pls.
Saldžių akimirkų!
Meduolis
Meduolis