Trispalvis keksas su aguonomis
Recepto autorius: Dalios svetainė
Purus vanilinis, kakavinis ir aguoninis sluoksniai viename kepinyje, aplieti šokoladiniu glajumi su riešutų pabarstukais – toks šių metų Velykoms dedikuojamas trispalvis keksas su aguonomis. Beje, šis kepinys neabejotinai tinka ir Kalėdoms. Pernai metų velykinėms vaišėms kepiau labai simpatišką Aguoninį keksą, užpernai – prašmatnesnį Marcipaninį keksą su vanile ir šokolado gabaliukais, o dar seniau keletą metų skanaudavom gaivų Citrininį keksą. Naujasis trispalvis keksas išties gana paprastas, o šventiškumo jam suteikia trys skirtingos spalvos ir skoniai. Įdomiausia yra laukti galutinio rezultato, mat kepimo metu vyksta stebuklai – trys vienas ant kito užlieti skirtingi sluoksniai banguoja taip, kaip jiems norisi (o gal taip, kaip „liepia“ dujinė arba elektrinė orkaitė).
Trispalviam keksui su aguonomis (25 x 11 cm) reikės:
- 250 g minkšto sviesto
- 5 kiaušinių
- 225 g cukraus
- 2 stiklinių miltų *
- 2 a.š. vanilinio cukraus
- 1 v.š. vanilės ekstrakto
- 1,5 a.š. kepimo miltelių
- 8 v.š. aliejaus **
- 1 a.š. acto ***
- 1 v.š. kakavos miltelių
- 1/2 stiklinės aguonų
Šokoladiniam glajui reikės:
- 3 v.š. pieno
- 3 v.š. cukraus
- 3 v.š. sviesto
- 3 v.š. kakavos
* – stiklinė ≈ 250 ml;
** – su aliejumi keksas išeina drėgnesnis;
*** – naudoju baltojo vyno actą.
Pirmiausia pasiruošiame kekso kepimo fromą: vidų kruopščiai ištepame riebalais ir pabarstome džiūvėsėlių miltais. Orkaitę įkaitiname iki 180 ºC.
Dideliame dubenyje su cukrumi išplakame minkštą sviestą. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Į sviesto-cukraus plakinį po vieną pilame kiaušinio trynius ir po kiekvieno paplakame. Supilame vanilinį cukrų, actą, aliejų (aš jo nepilu, nes mėgstu sausesnius, puresnius kepinius) ir išplakame.
Į kitą dubenį supilame sijotus miltus, kepimo miltelius (aš, kaip dažniausiai, įberiu žiupsnelį druskos) ir išmaišome. Suberiame į didįjį dubenį, išmaišome.
Atskirame inde standžiai išplakame kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišome į bendrą masę. Gautą tešlą padaliname į tris dalis: į vieną įberiame šaukštą miltų ir išmaišome; į antrą įberiame šaukštą kakavos miltelių ir išmaišome; į trečią įberiame pusę stiklinės aguonų ir išmaišome.
Į paruoštą kepimo formą sudedame geltoną, kakavinį ir aguoninį sluoksnius. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame maždaug valandą laiko, kol įsmeigtas medinis krapštukas nebesivels tešla. Iškepusį pyragą iš pradžių aušiname formoje, paskui išimame ir visiškai ataušiname ant grotelių.
Ataušusį keksą apliejame paruoštu šokoladiniu glajumi: užviriname pieną su sviestu ir cukrumi, suberiame išsijotus kakavos miltelius, gerai išmaišome. Yra ir kitas būdas – aplieti tirpintu šokoladu. Kol glajus nesustingęs, ant kekso viršaus galima pabarstyti smulkintų riešutų. Skanaus 🙂
Šaltinis: Śladami Słodkiej Babieczki