RAUGINTI KOPŪSTAI (pagrindinis būdas)
10 kg kopūstų
200 – 250 g druskos
1 kg morkų
Rauginimui geriausiai tinka vėlyvieji kopūstai ir rauginti mediniame inde. Galima rauginti ir emaliuotame inde ,bet reikia, kad nebūtų nė vieno pažeidimo.
Viršutinius lapus reikia nuimti, perpjauti per pusę ir išimti kotą, tuomet peiliu ar specialia smulkintuve supjaustyti kopūstus. Sutarkuoti (burokine tarka) arba supjaustyti morkas. Supjaustytus kopūstus dėti į indą sluoksniais: kopūstai – morkos – truputi pabarstyti druska – kopūstai – morkos -… Kopūstų sluoksnis turi būti nedidesnis nei 3 cm. Padėjus kiekvieną sluoksnį kopūstų reikia su medine piestele sutrombuoti. Dar galima dėti paskaninimui obuolių, spanguolių, kmynų. Kopūstai turi būti apsemti savo sultimis.
Kopūstai rūgsta kambario temperatūroje (18 -22 laipsniai). Kai pradeda rūgti reikia porą kartų per dieną pagaliuku inde kopūstus subadyti (besti pagalį iki dugno), kad galėtų išeiti oras, jei renkasi pūtos – jas nugriebti. Kai kopūstai jau gerai įrūgsta tuomet išnešami į vėsią patalpą ir laikomi šaltai.