Ar papildomai reikia vartoti vitaminus?
Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt
Ėmę sportuoti, neretai pagalvojame, ar organizmui užtenka visų būtinų medžiagų. Kai kurie, vos pradėję užsiiminėti sportu, pradeda vartoti ir įvairius vitaminus, maisto papildus. Bet ar papildai išties būtini ir ar jei geriama daugiau negu 1 rūšis maisto papildų, ar jie dera tarpusavyje?
Ar esate girdėję, kad tam tikri vitaminai ir mineralai tarpusavyje sąveikauja? Pavyzdžiui, vieni vitaminai leidžia geriau įsisavinti kitus. Antra, mokslininkai ištyrė, kad vitaminų įsisavinimo nelemia tai, ar papildų kompleksas turi mikroelementų, ar neturi. Sportuojant organizmas netenka daug prakaito, o su prakaitu pasišalina ir kai kurie svarbūs mikroelementai, taigi sporto papildai gali šį trūkumą puikiai atstatyti.
Prieš pradedant geri vitaminus jų kiekio analizė – nebūtina
Jei vitaminus norite gerti tikslingai, atlikite jų analizę, tačiau tai nėra primygtinai svarbu. Turėtumėte žinoti, kad daugelis vitaminų organizme nesikaupia ir yra lengvai pašalinami su, pavyzdžiui, šlapimu. Organizme kaupiasi tik vitaminai A ir D, tad jų per didelis kiekis nėra gerai.
Tiek dietologai, tiek treneriai sportuojantiems, ypač pavasarį, kai labiausiai trūksta vitaminų, rekomenduoja profilaktiškai gerti multivitaminus, tik jokiu būdu neviršijant rekomenduojamos paros normos. Tiems, kurie sportuoja, vitaminų gali reikėti ir daugiau negu nesportuojantiems.
Ar turėčiau vartoti vitaminų ir mineralų papildus?
Nevartoti vitaminų ir įvairių papildų, kurių sudėtyje gausu mineralų, gali tik tie žmonės, kurių mityba yra puikiai subalansuota ir neskurdi, tie, kurie valgo daug ir įvairių daržovių, vaisių, kelių rūšių mėsos, žuvies ir kitų vertingų maistine prasme produktų. Pastaraisiais metais žmonių mityba stipriai keičiasi: vartojama daug pusfabrikačių, maisto, kurį paprasta paruošti, kuris greitai suvirškinamas ir nesuteikia energijos. Todėl vitaminai ar papildai sportui gyvenant aktyvų gyvenimą yra nepakeičiami.
Dar viena priežastis, kodėl organizmą reikia sustiprinti papildomai – vartojame daug konservuoto, apdoroto maisto, kuriame lieka nedaug vertingųjų medžiagų. Pavyzdžiui, nors daržovės ir vaisiai švieži, tačiau jie atvežami iš tolimų kraštų, apdorojami dujomis, taigi vertė sumažėja ir dėl ilgo transportavimo, ir dėl apdorojimo. Be to, apie trečdalio vitamino C netenkama vaisius laikant šaldytuve, taigi tik papildai ar sporto papildai gali užtikrinti visavertę mitybą.