Košės naudingos kiekvienam
Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt
Jau seniai košių nauda niekas neabejoja. Juk jas valgant gauname mažiausiai 15 rūšių organizmui reikalingų medžiagų: vitaminų, angliavandenių, mineralų, aminorūgščių, augalinių riebalų. E to, jos ir labai skanios – pasidairius po internetą ar kulinarijos knygas pamatysite, kad jose puikuojasi įspūdingiausių košių patiekalų receptai.
Košė yra sudėtingų angliavandenių turintis patiekalas. Profesionalų teigimu, būtent angliavandeniai ir turėtų sudaryti mūsų pagrindinį paros maistą, nes jie yra svarbiausias energijos šaltinis. Valgant košes organizmas papildomas vitaminais, augaliniais baltymais, mineralais ir riebalais, be to, tai ir puikus skaidulinių medžiagų šaltinis. Košėse esančios naudingosios maistinės medžiagos mažina širdies bei kraujagyslių ligų riziką ir cholesterolio kiekį kraujyje, saugo nuo vidurių užkietėjimo ir kitų susirgimų.
Pagrindinė visų kruopų sudedamoji dalis yra angliavandeniai. Jie sudaro apie 50–70 % visos jų sudėties. Kruopose taip pat gausu aminorūgščių, vitaminų, augalinių riebalų, mikro ir makroelementų. Be abejo, šių minėtų medžiagų santykis yra skirtingas priklausomai nuo kruopų rūšies. Pavyzdžiui, daugelio mėgstama avižinių dribsnių košė turi itin daug augalinių riebalų ir baltymų, skaidulinių medžiagų, taip pat kalcio, magnio, kalio, fosforo, geležies bei vitaminų B ir E. Jeigu žmogus linkęs sirgti virškinamojo trakto ligomis, avižų košė jam ypač rekomenduojama. Taip pat dėl itin didelio mineralinių medžiagų kiekio (ypač geležies) labai vertingos yra grikių kruopos. Be to, mūsų organizmas šias kruopas itin lengvai suvirškina.
Greičiausiai pačios populiariausios kruopos yra ryžiai. Užėjus į parduotuves jų galima rasti įvairiausių rūšių: auksinius, laukinius, ilgagrūdžius, trumpagrūdžius, apvaliuosius ir kt. Šios visos kruopos taip pat turtingos angliavandeniais, ląsteliena, baltymais, vitaminais (ypatingai B grupės) bei mineralinėmis medžiagomis. Labiausiai yra vertinama natūralių, t. y. nepoliruotų, ryžių rūšis, kurioje minėtųjų vertingų medžiagų yra dar daugiau.
Mokslininkų įrodyta, jog žmones, rytais valgantys košes, visos dienos metu mažiau užkandžiauja kaloringų užkandžių ir dažniau renkasi tai, kas sveika. Taigi, jiems lengviau kontroliuoti savo svorį, juos mažiau vargina antsvoris ir nutukimas. Pilnaverčiai pusryčiai su koše mažina persivalgymų tikimybę visos dienos metu. Pastebėta, jog žmonės pusryčiams linkę daugiau valgyti riebalų, baltymų ir cukraus turinčius maisto produktus ir mažiau nei rekomenduojama valgo angliavandenių kupiną maistą – grūdus ir jų produktus (duoną, įvairias košes, makaronus). Taigi, tikėtina, kad tie, kurie nepusryčiauja, per dieną gauna žymiai mažiau mūsų organizmui labai reikalingų angliavandenių.
Nepagardintos košės nėra labai skanu, todėl jei nutarėte daugiau jų valgyti, pasidomėkite, kokie receptai jums priimtiniausi, kad būtų tikrai skanu. Puikus pasirinkimas – virti jas piene ir gardinti uogomis. Pastarosios gali būti ir šviežios, ir virtos, ir šaldytos. Taip pat rekomenduojama paragauti košių su džiovintais vaisiais arba medumi.