Sveikas maistas ne visada smarkiai tuština piniginę

Norėtumėte pakeisti mitybos įpročius ir į maisto racioną įtraukti sveikesnius produktus? Jokiais būdais nereikėtų manyti, kad sveikas maistas yra ypač brangus ir retam įperkamas. Ko gero galima teigti priešingai – toks maistas yra gerokai pigesnis nei manote. Nusprendę keisti mitybą į sveikesnę, turi plačiau pasidomėti tiek pačiais produktais, tiek ir jų vartojimo subtilybėmis. Pasitaiko atvejų, kad pakeitus maistą į neva sveikuolišką, rezultatas būna priešingas.
Kokie maisto produktai yra laikomi naudingi sveikatai?
Ne veltui elementarioje mitybos piramidėje galima matyti gydytojų nurodymus daugiausia vartoti grūdinės kilmės maisto produktus, vaisius bei daržoves. Grūdinės kilmės produktus sudaro įvairios košės, makaronai, duonos gaminiai. Tačiau, maisto racionas, kuris pasirenkamas parai, turi būti tinkamai subalansuotas.
Kalbant apie košes, labiausiai reikėtų išskirti grikius bei avižas. Grikių košę ko gero galima laikyti bene naudingiausia žmogaus organizmui. Negana to, jog ji aprūpina žmogų magniu, kalciu bei cinku, joje taip pat yra didžiulis maistinių skaidulų kiekis. Grikių košėje yra tris kartus daugiau maistinių skaidulų nei avižinėje košėje.
Avižos taip pat yra turi labai daug mineralų, kurie reikalingi gerai organizmo būklei palaikyti. Priešingai nei grikiai, avižos gali būti vartojamos įvairiais būdais. Pavyzdžiui, vietoje įprastos košės, avižos gali būti naudojamos gaminant batonėlius, sausainius. Avižiniai dribsniai, kartu su džiovintais vaisiais gali būti vartojami kartu su pienu. Tai būtų puikus pasirinkimas siekiant gauti ne tik pakankamai angliavandenių, bet ir baltymų.
Kaip pagrindinį grūdinės kilmės maisto produktų privalumą galima išskirti kainą. Grikiai ir avižos – bene pigiausi maisto produktai, kurie ypač naudingi žmogaus organizmui.
Be grūdinės kilmės maisto, nevalia pamiršti ir pieno produktų. Tai bene populiariausias baltymų šaltinis. Svarbu paminėti, kad pieno produktuose yra gausu kalcio, kuris reikalingas palaikyti puikią kaulų būklę.
Tad, imantis skaičiavimų ir domėjimosi, galite matyti, kad sveikuolišku maistu apibūdinami produktai tikrai nėra labai jau brangūs.
Kokiais atvejais sveikuoliški maisto produktai gali pakenkti?
Ko gero kiekvienas dietologas ar gydytojas sutiks, kad žalos maistas gali pridaryti tuomet, kai jis vartojamas neapdairiai, tuo labiau – nejaučiant saiko. Kaip pavyzdį, galima paimti tą pačią grikių košę. Jeigu jos suvartojamas paros kiekis bus labai didelis, natūralu, kad suvartojamų maistinių skaidulų kiekis sukels pasekmes. Tai išprovokuos viduriavimą.
Taip pat labai svarbu paminėti, kad maisto produktai turi būti ruošiami laikantis elementarių sveiko gyvenimo principų. Jeigu košę valgote su lašinukais, padažais, kuriuose bus gausybė riebalų, logiška, kad suvartojamų kalorijų skaičius bus per didelis. Tai prives prie nutukimo.
Pasirinkę sveiką mitybą dažniausiai klysta galvodami, kad didžiausias darbas yra tiesiog pasirinkti atitinkamus maisto produktus. Svarbu žinoti, kad juos vartojant, turi būti sukuriamas tinkamas balansas. Suvartojamas kiekis turi būti apskaičiuojamas pagal produktų suteikiamą paros kalorijų skaičių. Tai reiškia, kad tokie sveikuoliški maisto produktai gali kaip reikiant pakenkti, jeigu bus viršyta reikiama paros norma.
Atminkite, kad renkantis sveikam maistui priskiriamus produktus, būtina tuo pačiu apskaičiuoti kokį kiekį per parą galima juos vartoti. Šaltinis: Megapaskolos.lt