Šviežios žuvies nauda žmogui


Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt

Didžiojoje dalyje pasaulio žuvis buvo ir yra vienas svarbiausių maisto šaltinių. Įrodyta, kad jog valgant šviežią žuvį galima ne tik smarkiai sumažinti cukrinio diabeto riziką, tačiau ji taip pat gali ir sukelti puikią nuotaiką. Mokslininkai nustatė, kad riebiosios žuvys, tokios kaip lašiša, tunas ar skumbrė, apsaugo žmogų nuo depresijos. Tad pakalbėkime kiek išsamiau, kokią naudą žmogui ir jo imuninei sistemai teikia žuvis?

Visų pirma, didelis kiekis žuvies stiprina širdį.. Kaip ir visuose kituose jūros produktuose, riebioje žuvyje yra daug omega-3 rūgšties ir riebalų rūgščių, kurios atlieka daugybę funkcijų: didina gerojo širdį saugančio cholesterolio kiekį kraujyje ir mažina tą, kuris užkemša kraujagysles. Kiekvieną dieną valgant bent po 30 gramų žuvies, dvigubai galima sumažinti miokardo infarkto riziką.

Žuvyje taip pat yra daug B grupės vitaminų. Patys svarbiausi yra trys iš jų: B6, kurio daugiausia yra lašišoje, krevetėse ir tune, B5, kurio randama kalmaruose ir kitose jūros gėrybėse bei B12 – jo daugiausia yra skumbrėje, austrėse, sardinėse. Šie vitaminai suteikia žmogui daug jėgų, kadangi padeda ląstelėms gaunamus angliavandenius paversti gyvybine energija.

Dar vienas žuvies teikiamas privalumų ypač naudingas silpnosios lyties atstovėms. Žuvyje yra ypač daug odai būtinų vitaminų: A, B, C bei E. Žuvis yra ne tik viena iš gražios odos paslapčių, bet ir, pavyzdžiui, Japonijoje, kurioje nuo seno valgoma tikrai daug šviežios žuvies, moterys krūties vėžiu suserga penktadaliu rečiau nei tose šalyse, kur žuvies valgoma gerokai mažiau.

Nepaisant prieš tai išvardintos žuvies teikiamos naudos, vis dėlto pati svarbiausia jos teikiama nauda yra žmogaus imuninės sistemos stiprinimas. Kai sumažėja organizmo atsparumas ir nusilpsta imuninė sistema, tampame neatsparūs įvairiems virusams. Dėl šios priežasties, ypač šaltuoju metų laiku, neretą dažnai kamuoja kvėpavimo takų ligos, sloga, gerklės ir tonzilių uždegimai. Svarbu nepamiršti, kad stiprinti imuninę sistemą būtina ne tik šaltuoju metų laiku ar sergant, bet visus metus. Tai gana ilgas procesas, todėl tuo rūpintis reikėtų nuolat. Ypač imuninę sistemą sustiprina grūdinimasis, sportas, taip pat tam tikras dienos rėžimas, subalansuota visavertė mityba ir be abejo geros emocijos ir puikus nusiteikimas.

Kalbant apie viena iš svarbiausių imuninės sistemos stiprinimo priemonių – tinkamą ir subalansuotą mityba, būtina akcentuoti, jog organizmas nuolat turi gauti visų jam reikalingų medžiagų. Itin svarbūs žmogui yra baltymai, todėl reikia valgyti daug šviežios žuvies, daržovių, gerti įvairias sultis. Svarbiausia, kad Jūsų kasdienė mityba būtų visavertė. Juk organizmui reikia gauti ir angliavandenių, ir riebalų, ir baltymų. Žuvyje yra gausu kalio, cinko, seleno ir geležies. Šie mikroelementai gerina imuninės sistemos veiklą. Pakankamai daug šviežios žuvies valgantys žmonės žymiai rečiau serga tiek peršalimo, tiek ir kitomis ligomis. Be to, stipri imuninė sistema apsaugo mūsų organizmą ir nuo ląstelių supiktybėjimo.

Dar vienas svarbus žuvies teikiamas dalykas yra žuvų taukai. Juos vartoti sveika tiek jauniems, tiek ir vyresniems žmonės. Pagrindinė priežastis daranti juos tokiais ypatingais yra ta, kad juose yra riebaluose tirpių A, D ir E grupės vitaminų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių. Pavyzdžiui, Norvegijoje, kur žuvininkystė ypač išvystyta, žuvų taukus įprastai pradeda gerti jau vieno mėnesio sulaukę kūdikiai ir po to toliau geria juos visą gyvenimą.

Žuvų taukuose esančios Omega-3 riebalų rūgštys dar vadinamos nepakeičiamomis, kadangi jos yra gaunamos tik su maistu, dažniausiai iš žuvų ar jų taukų produktų. Pats organizmas šių rūgščių pasigaminti negali. Riebalai sudaro didžiąją dalį žmogaus smegenų. Daugiau kaip trečdalis šių riebalų yra sudaryti iš vienos iš žuvų taukuose randamų Omega-3 riebalų rūgščių – DHR. Jų kiekis žmogaus smegenyse sparčiausiai didėja nėštumo pabaigoje bei pirmaisiais dvejais gyvenimo metais, kai smegenys auga greičiausiai.