Košės ir tyrės

Obuolių putėsiai

800g obuolių, pusė šaukštelio malto cinamono, pusė stiklinės cukraus, 2 kiaušinio baltymai, pusė stiklinės raudonų uogų (vyšnių, aviečių), kapotų riešutų, uogienės. Obuolius iškepti orkaitėje, atvėsinti ir pertrinti per sietelį. Į obuolių košę sudėti cukrų, cinamoną , kiaušinių baltymus ir gerai išplakti mikseriu. Raudonas uogas perpjauti pusiau ir įmaišyti į išplaktas putas. Sudėti į mažus serviravimo […]

ŽĄSIS SU SLYVOMIS

Žąsis apie 80 g riebalų 600 g džiovintų (arba šviežių) slyvų 3-4 kiaušinių baltymai stiklinė stiprios juodosios arbatos pagal skonį druskos, cukraus, pipirų citrinos sulčių paukštienos prieskonių Žąsį išdarinėti, įtrinti druska, įvairiais prieskoniais ir palaikyti 2-3 val. Paskui aptepti riebalais, apšlakstyti arbata ir kepti karštoje orkaitėje apie 2 val. Baigiant kepti, sudėti mirkytas džiovintas slyvas […]

VIŠČIUKAS SU GRAIKIŠKAIS RIEŠUTAIS

Vienas nedidelis viščiukas 2 dideli svogūnai 2 puodeliai graikiškų riešutų 1 puodelis džiovintų slyvų sviesto, druskos, pipirų Viščiuką itriname druska ir pipirais. Svogūnus, riešutus, slyvas sumalame mėsmale, įdedame šiek tiek druskos. Dalį sumaltos masės kemšame į viščiuko vidų. Viščiuką dedame į indą (geriau tinka su dangčiu) išteptą sviestu, į likusią sumaltą košę įpilame šiek tiek […]

Silkė pomidorų ir aliejaus padaže

2 silkės, 2 svogūnai, 0.5 stiklinės pomidorų košės, 4 šaukštai aliejaus, acto pagal skonį, pipirų, 1 arbat. šaukštelis cukraus. Silkes gerai išmirkyti, išvalyti, nulupti, išimti kaulus, supjaustyti ir sudėti į silkėms skirtą indą, pridėti galvą ir uodegą. Svogūnus paspirginti su aliejumi, pridėti pomidorų košės, acto, cukraus, pipirų, šaukštą karšto vandens ir viską pakaitinti, kad užvirtų.Atvėsintu […]

Šaltas grybų padažas

300 – 400 g. virtų grybų, 1 svogūnas, (1 obuolys), 1,5 stiklinės grietinės, prieskonių (druskos, cukraus, garstyčių, acto), svogūnų laiškų, krapų. Grybus, svogūną ir obuolį sukapoti. Į grietinę įdėti prieskonių. Viską sumaišyti ir apibarstyti susmulkintais žalumynais. Padažą patiekti su šaltais užkandžiais arba su karštomis bulvėmis bei kruopų koše.

Grybų maišinys

0,5l virtų grybų, 1 virta bulvė, 1 virta morka, 2 svogūnai, pusė stiklinės aliejaus, truputis pipirų, druskos. Grybus ir 1 svogūną sumalti, įberti pipirų, druskos. Bulvę ir morką stambiai sutarkuoti ir sumaišyti su grybais. Aliejų pavirinti su smulkiai sukapotu svogūnu ir užpilti ant grybų maišinio. Grybų maišinį galima tepti ant juodos duonos, paduoti prie bulvių […]

Garuose kepta žuvis

1 kg strimelės arba kitokios smulkios žuvies, 300 g sviesto, maltų pipirų, laurų lapelių, druskos Moliniame inde sluoksniuoti žuvis su sviestu (3-4 sluoksniai), uždengti, dėti į orkaitę ir neaukštoje temperatūroje kaitinti 10-12 vai. Žuvis taip ištroškinama, kad ir kaulai ištirpsta. Paduodama su bulvių koše ir marinuotais agurkais.

Kopūstai piene

Pusė vidutinės kopūsto gūžės, litras vandens, arbatinis šaukštelis cukraus, 100 g sviesto, 1l pieno, 2 valgomieji šaukštai miežinių arba kvietinių miltų, druskos. Nuimti viršutinius žalius kopūsto lapus, baltuosius nulupti, supjaustyti kubeliais ir, sudėti į verdantį pasūdytą ir pasaldintą vandenį.Kai tik kopūstai suminkštės, vandenį nupilti, pripilti pieno, jame išmaišyti miltus, kol dar pienas šaltas, ir virti […]

Jautienos maltiniai

600 g jautienos 2 riekės pyrago 0,5 stiklinės pieno 1 kiaušinis prieskonių druskos džiūvėsėlių 40 g riebalų 20 g sviesto svogūnų, krienų ar pomidorų padažo Svogūnų padažas Krienų padažas Pomidorų padažas Mėsą su pyragu sumalti, įdėti kiaušinio trynį, suberti prieskonius, druską, išmaišyti, supilti išplaktus baltymus, išmaišyti. Daryti į galą smailėjančius maltinius, pavolioti džiūvėsėliuose ir kepti. […]

Aluje su džiovintais vaisiais kepti maltiniai

Maltiniams: 600 g naminio faršo, 1 kiaušinis, 1 svogūno galvutė, 30 g sviesto, 1 piene išmirkyta batono riekelė, 2 šaukštai krakmolo, kiaulienos prieskonių, maltų juodųjų pipirų, aliejaus maltiniams patepti. 1 butelis alaus, džiovintų vaisių: slyvų, kriaušių, abrikosų. Į faršą įmaišome kiaušinio plakinį, kubeliais supjaustytą ir svieste pakepintą svogūną, batono riekelę, krakmolą ir prieskonius. Iš paruoštos […]