Užkandžiai

Karšti sumuštiniai su kumpiu ir obuoliais

4-6 riekės baltos duonos, 20 g margarino, 200 g rūkytos krūtinėlės (kumpio, bekono), 2 obuoliai, krienų, 1 pomidoras. Didelės baltos duonos riekės iš abiejų pusių apkepinamos margarine.Ant keptos duonos uždedami plonyčiai kepto kumpio griežinėliai.Stambia tarka sutarkuoti obuoliai apkepinami kumpio taukuose, pagardinami krienais ir kalneliu sudedami ant kumpio.Greta uždedama pomidoro griežinėlių.Patiekiama iš karto. Kad nepagadintume sumuštinio […]

Karšti sumuštiniai su špinatais ir kumpiu

4-6 riekės baltos arba juodos duonos, 20 g margarino arba sviesto, 200 g špinatų, 60g rūkytų lašinukų arba riebaus kumpio, 1 arbat. šaukštelis miltų, 1 kiaušinio baltymas, druskos, pipirų, muskato riešuto, 2 valg šaukštai majonezo. Duona plonai aptepama margarinu. Kumpis supjaustomas juostelėmis ir apkepinamas. Juostelės išimamos. Atsiradusiuose riebaluose patroškinami smulkiai supjaustyti špinatai, įdedama miltų ir […]

Saldūs sumuštiniai su medumi ir riešutais

100 g ragaišio, baltos duonos arba sausainių, 2 valg. šaukštai susicukravusio medaus, 1 valg. šaukštas riešutų, 20 g sviesto. 1 būdas.Sviestas išsukamas, sudedamas medus ir dalis kapotų riešutų.Masė storai tepama ant pagrindo.Sumuštiniai papuošiami likusiais riešutais. 2 būdas.Sausainiai, padžiovinta balta duona arba ragaišis aptepami sviestu, ant viršaus užtepama susicukravusio medaus (skystas nutekės) ir papuošiama riešutais.

Senovinis sviesto užkandis

200g sviesto, 2 skiltelės česnako, 1 svogūnas, pipirų, druskos, krapų, 1 šaukštas krienų. Svogūną ir česnaką smulkiai sutarkuoti. Krapus ar petražolių lapelius nuplauti ir labai smulkiai supjaustyti. Į sviestą sudėti sutarkuotus česnakus ir svogūnus, pipirų, druskos, krapų ir smulkiai sutarkuotų krienų.Visą masę gerai išsukti. Prie sviesto užkandžio paduoti juodos duonos arba virtų su lupenomis bulvių.

Kepta veršienos šlaunelė

1 veršienos šlaunelė, 100 g lašinių, 1 morka, 1 petražolė, druskos. Veršienos šlaunelę nuplauti, įtrinti druska ir palaikyti vieną valandą, kad įsisūrėtų.Tada mėsą nusausinti, aptepti grietine ar sviestu arba prismaigstyti lašinių gabalėlių ir, įdėjus į skardą, kepti karštoje orkaitėje.Kai mėsa iš visų pusių gražiai apkeps, įpilti truputį karšto vandens, pridėti nuvalytų pjaustytų morkų, petražolių ir […]

Ryžiais kimšti agurkai

4 agurkai, po pusę stiklinės ryžių ir grybų, 1 kiaušinis,1 stiklinė vandens, druskos, sviesto. Nedidelius agurkus nuplauti, nulupti, perpjauti išilgai ir išskaptuoti sėklas. Ryžius išvirti vandenyje, pagal skonį įdėti druskos ir sviesto. Grybus nuvalyti, supjaustyti ir truputį pavirinti. Sumaišyti su ryžiais ir prikimšti agurkų puseles. Kepimo indą (su kuriuo galima būtų ir serviruoti )patepti sviestu […]

Saldūs sumuštiniai su šokoladiniu sviestu

100 g ragaišio, ruginės duonos arba sausainių, 50 g šokoladinio sviesto, 1-2 arbat. šaukšteliai pieno, agrastų, vynuogių, žemuogių arba aviečių. Šokoladinis sviestas išsukamas, įpilama truputį šilto pieno.Duona arba sausainiai aptepami storu sviesto sluoksniu, į vidurį dedama sveika uoga.

ĮDARYTA NUGARINĖ

0,7-1,2 kg kiaulienos nugarinės (karbonado) 2 vidutinės svogūno galvutės 1 raudonas saldusis pipiras prieskonių mėsai: česnako, maltų juodųjų pipirų, saldžiųjų pipirų (paprikos) miltelių, „kari”; morkų petražolių krapų arbatinis šaukštelis cukraus Pirmiausia ilgu aštriu peiliu (laikydamos jį horizontaliai) įpjaukite išilgai visą nugarinės gabalą. Mėsą, taip pat ir įpjovos vidų, įtrinkite prieskoniais ir palaikykite šaltai mažiausiai 12 […]

Ruginės duonos sumuštinukai su rukytą žuvimi

25 sumuštinukams reikės: 300 g rūkytos žuvies, 200 g varškės kremo, šaukšto krienų, mažo agurko, 1/2 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės, ruginės duonos, druskos, pipirų, krapų Varškės kremą sumaišykite su krienais ir citrinos žievele.Pagardinkite druska ir pipirais.Žuvį supjaustykite gabaliukais, agurkus – plonais griežinėliais.Iš duonos išpjaukite apskritimus, patepkite juos varškės kremu, ant viršaus dėkite agurką ir žuvį.Papuoškite […]

Troškinti obuoliai su bulvėmis ir vėdarais

0,5 kg obuolių, 0,5 kg bulvių, 250g vėdarų, 1-2 svogūnai, 100g lašinių, truputis cukraus, druskos. Nuluptas bulves virti pasūdytame vandenyje. Kai pusiau išvirs, nupilti vandenį, sudėti skiltelėmis supjaustytus obuolius ir maišant virti toliau (ar troškinti orkaitėje). Išvirusias bulves ir obuolius gerai išplakti, paskaninti cukrumi ir sudėti į apvalų pusdubenį. Lašinius supjaustyti ruoželiais ir paspirginti. Į […]