Daržovių mišrainė


4 bulvės,
3 burokėliai,
1-2 morkos,
1 kiaušinis,
0.5 svogūno ar keli svogūno laiškai,
1-2 rauginti agurkai,
0.5 stiklinės pupelių,
2/3 stiklinės grietinės,
druskos,
cukraus.

Atskirai išvirti bulves, burokėlius, morkas ir pupeles.Bulves geriau virti neskustas, morkas, jei galima, išvirti mėsos sultinyje arba supjausčius iššutinti mažame vandens ir riebalų kiekyje.Pupeles išmirkyti, išvirti ir nusunkus truputį pasūdyti.Burokėlius virti neluptus arba iškepti orkaitėje.
Virtas, troškintas ar keptas anksčiau minėtas daržoves atvėsinti, jei reikia, nulupti, nedideliais gabalėliais supjaustyti ir sudėti į platų indą.Prie jų pridėti luptų, supjaustytų tokio pat dydžio gabalėliais agurkų, smulkiai supjaustytų svogūnų, maltų pipirų, druskos, truputį cukraus ir, užpylus grietine, dviem šaukštais lengvai išmaišyti.Kas mėgsta, gali pridėti 0.5 valgomojo šaukšto paruoštų garstyčių.Taip pagamintą mišrainę sudėti į salotinę, papuošti kietai virtu kiaušiniu, burokėlių ir agurkų griežinėliais.Jei yra, puošti smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais bei virtais žaliais žirneliais.
Mišrainėje daržoves galima keisti, įvairinti (išskyrus burokėlius ir bulves), pvz., raugintus agurkus galima pakeisti raugintais kopūstais arba šviežių kopūstų salotomis.Tada geriau mišrainę sutaisyti ne su grietine, bet su aliejumi.Visada prie mišrainės galima pridėti šviežių daržovių, kurių tuo metu yra, t.y. salotų lapų, svogūnų laiškų, šviežių agurkų, pomidorų, virtų žaliųjų žirnelių, šviežių virtų grybų arba šviežių obuolių.Kad mišrainė būtų skani, reikia žiūrėti, kad ji nebūtų pavandeniavusi : vartoti tik labai gerą grietinę, raugintus kopūstus dedant nuspausti skystį, raugintų agurkų atsiskyrusias sėklas pašalinti, o juos supjausčius, supilti į sietelį ir duoti nubėgti sultims.Pagrindinių daržovių – bulvių ir burokėlių – mišrainei imama lygiomis dalimis, o kitų – mažiau.
Į mišrainę galima pridėti mirkytos, nuluptos, be ašakų silkės gabalėlių arba marinuotų ar raugintų grybų.Vietoj silkės galima vartoti marinuotą salaką, tik reikia ją išskrosti, išimti kaulus ir suvynioti į mažus vyniotinius, kuriuos išdėstyti eilutėmis mišrainės paviršiuje.