Salotos su karšta cukinija

Salotos su karšta cukinija

Recepto autorius: Skanėstai

Vasara tai sezonas, kuomet šaldytuvai plyšte plyšta nuo mamų ir močiučių užaugintų gėrybių. Viena nuostabiausių gėrybių man – cukinija. Ją galima paruošti praktiškai visiems patiekalams: desertams, salotoms, sriuboms, blynams, užkandžiams. Tai be galo universali ir be galo sveika daržovė! O, bet, tačiau… ją valgau rečiau, nei norėčiau. Taip nutinka, kai antras namų gyventojas šios daržovės (kaip ir grybų, moliūgų, baklažanų) nepripažįsta ir kaskart ragaudamas naują patiekalą įtariai žiūri, ar neįtarkavau tų jam tokių baisių daržovių. Kadangi retai maistą šildomės, dažniau valgome jį šviežią, tiesiog nėra laiko visada gaminti 2 atskirus patiekalus kiekvienam iš mūsų. Visgi šį savaitgalį, kuomet namuose karaliauju viena, žadu suvaroti visas 3 cukinijas, laukiančias manęs šaldytuve. ?
Už šį labai labai gardų salotų receptą dėkoju storam pomidorui!

O už galimybę mėgautis leituviškais “Garduko“ prieskoniais, ačiū tariu anonso komandai. Labai džiaugiuosi galėdama išmėginti puikius prieskonių mišinius, gardinančius mano sriubas, troškinius ir įvairius kitus patiekalus. Mėgiamiausias prieskonių mišinys ir yra šioms salotoms naudotas “Velnio užkandėlės“ prieskonių miksas. Jau baigiu juos sunaudoti! Patiekaluose mėgstu lengvą aštrumą, kuris juntamas ne iš karto, o atsiskleidžia palaipsniui. Sriubose dažniausiai naudoju “Primavera“ ir “Gyros“ prieskonius, vegetariškiems daržovių troškiniams – “Madridas“. Vienintelis dalykas, kurio atsisakyčiau prieskonių mišiniuose tai morkos, kartais jų grūdelis sunkiai susikramto, o tai nėra malonus jausmas. Visa kita – be priekaištų, labai vertinu lietuviškus gaminius, tad neabejoju, jog pasibaigus prieskoniams ieškosiu jų papildymo. ?2 porcijoms:

  • poros saujų špinatų
  • poros saujų gražgarsčių
  • slyvinių pomidorų
  • nedidelio mėlynojo svogūno
  • apie 100 g fetos sūrio
  • svogūnų laiškų
  • 1 nedidelės cukinijos (kad kiekvienam valgytojui tektų bent po 8 gabalėlius)
  • druskos
  • “Garduko“ prieskonių mišinio – “Velnio užkandėlė“ ?
  • 25 g sviesto
  • alyvuogių aliejaus
  • balzaminio acto

Gaminam:

  1. Pirmiausia pasiruošiame salotas taip, kad iškepus cukinijoms būtų galima iš karto valgyti, nes salotos skaniausios kol cukinija karšta. Taigi pasiruošiame daržoves: špinatus ir gražgarstes klojame į lėkštes, dedame per pusę perpjautus vyšninius pomidorus, plonais pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, beriame trupintą fetą, smulkintus svogūnų laiškus.
  2. Ruošiame cukiniją: supjaustome ją maždaug 1 cm storio riekelėmis ir vieną jų pusę apibarstome druska, kuri padeda cukinijoje esančioms sultims išsiskirti ir taip iškepusios cukinijos būna traškesnės. Ištirpiname sviestą ir jam gerai įkaitus dedame cukinijų gabalėlius druska pabarstyta puse į viršų. Kepant cukinijas pabarstome “Velnio užkandėlės“ prieskoniais – jie suteiks salotoms malonaus ir lengvo aštrumo. Kepame, kol apačia apskrunda (man prireikė kokių 5 min., matyt, nebuvau gerai įkaitinusi keptuvės) ir apvertus apkepame kitą pusę.
  3. Gražiai apskrudusias cukinijas dedame į lėkštes ant salotų, apšlakstome balzaminiu actu ir ragaujame.

Enter a caption
Salotos su karšta cukinija
Salotos su karšta cukinija