Avižiniai sausainiai su juodaisiais serbentais
Recepto autorius: Dalios svetainė
Labai mėgstu avižinius sausainius. Tik ne tuos, kurių galima nusipirkti parduotuvėje, o naminius, t.y. šviežius, minkštus, su meile iškeptus. Šie avižinukai praturtinti pačiomis naudingiausiomis vasaros uogomis – juodaisiais serbentais. Kepdama vadovavausi pernykščiu Avižų sėlenų sausainių receptu ir pridėjau šį tą nuo savęs. Avižiniai dribsniai su linų sėmenimis, juodųjų serbentų rūgštelė, minkšta tekstūra ir ne per daug saldumo. Labai skanu.
Avižiniams sausainiams su juodaisiais serbentais reikės:
- 120 g sviesto (minkšto)
- 2 kiaušinių
- 120 g avižinių dribsnių *
- 180 g miltų
- 100 g cukraus **
- 1 banano (prinokusio)
- 70 g juodųjų serbentų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1/2 a.š. sodos
* – naudojau dribsnius su linų sėmenimis;
** – bėriau 80 g, tiek užteko.
Orkaitę įkaitiname iki 200 ºC. Pasiruošiame dvi dideles plokščias kepimo skardas – išklojame kepimo popieriumi.
Didesniame dubenyje minkštą sviestą išsukame su kiaušinių tryniais, sudedame sutrintą minkštą bananą.
Kitame dubenyje išmaišome avižinius dribsnius su linų sėmenimis, cukrų, kepimo miltelius ir sodą. Sausus produktus suberiame į dubenį su drėgnais produktais. Išmaišome. Sukrečiame atskirame inde iki putų išplaktus baltymus. Suberiame nuplautas ir nusausintas uogytes – juoduosius serbentus – ir atsargiai išmaišome.
Paruoštą tešlą po šaukštą ar šaukštelį dedame į skardas, būtinai paliekame 2-3 cm tarpelius, nes kepimo metu sausainiai plečiasi. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame maždaug 20-25 minutes, kol sausainiai gražiai parusvės. Iškeptus atsargiai nuimame nuo kepimo popieriaus ir ataušiname. Šitie avižiniai sausainiai ilgai išlieka minkšti. Skanaus 🙂