Kakavinis pyragas su varške ir džiovintais abrikosais

Kakavinis pyragas su varške ir džiovintais abrikosais

Recepto autorius: Dalios svetainė

Artėjančios Motinos dienos proga – atnaujintas pernai publikuoto Kakavinio pyrago su varške variantas. Dažniausiai kepu aną, dvispalvį pyragą, kuriam naudoju rikotos sūrį. Šiai paįvairintai versijai ėmiau paprastą lietuvišką varškę ir jos net nepertryniau, palikau rupesnę – jokio diskomforto čia nematau, bet, kam patinka vientisas varškinis sluoksnis, siūlau varškę gerai pertrinti, kad neliktų gumuliukų. Be to į varškės įdarą pridėjau kupiną saują (susmulkintų) džiovintų abrikosų. Abrikosai čia itin dera, nes papildo varškę sultingais ir vos rūgštokais kąsneliais. Jei norisi ne rūgštelės, o daugiau saldumo, tuomet patariu rinktis razinas, jų net pjaustyti nereikės. Džiovintos datulės būtų dar gardžiau.

Kakaviniam pyragui su varške ir abrikosais reikės:

  • 150 g sviesto (minkšto)
  • 1,5 stiklinės miltų
  • 50 g (2 v.š.) cukraus pudros
  • 2 kiaušinių trynių
  • 15 g kakavos miltelių (1,5 v.š.) *

Varškės sluoksniui:

  • 400 g varškės
  • 1/4 – 1/3 stiklinės cukraus
  • kupinos saujos džiovintų abrikosų **
  • 1-2 v.š. krakmolo
  • 2 kiaušinių baltymų
  • 1 a.š. vanilinio cukraus (arba tarkuotos citrinos žievelės)
  • 1-3 v.š. citrinų sulčių (arba obuolių acto)

* – geriau naudoti tamsios karčios kakavos miltelius;
** – arba pagal skonį kitokių džiovintų vaisių.

Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Dideliame dubenyje ištriname (išplakame mikseriu) minkštą kambario temperatūros sviestą, kiaušinių trynius ir cukraus pudrą. Suberiame miltus ir kakavos miltelius. Viską išmaišome ir mikseriu arba rankomis trumpai sutriname. Trumpai dėl to, kad gauti trupinukai nesuliptų. Turi išeiti birūs trupinukai.
Įdaro paruošimui viename dubenyje standžiai išplakame kiaušinių baltymus su cukrumi. Dėl rūgštelės ir tvirtesnės konsistencijos galima įpilti citrinos sulčių arba obuolių acto. Kitame dubenyje ištriname varškę, krakmolą ir vanilinį cukrų arba tarkuotą citrinos žievelę. Kuo skystesnė varškė, tuo daugiau prireikia krakmolo. Sudedame smulkiai supjaustytus džiovintus abrikosus. Į varškę sudedame išplaktų baltymų masę ir atsargiai viską išmaišome (šaukštu).
Paruošiame kepimo skardą – stačiakampę 25×18 cm arba apskritą 22 cm skersmens – išklojame kepimo popieriumi arba aliuminio folija. Orkaitę įkaitiname iki 180-200 °C.
Į paruoštą skardą lygiu sluoksniu suberiame pusę tešlos kiekio. Nespaudžiame. Ant šio trapaus pagrindo sukrečiame ir vienodai paskirstome varškės įdarą. Tada sudedame likusią tešlą. Dabar jau galima šiek tiek ttešlą paspausti, kad paviršius vientisiau suliptų kepant. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame 35-40 minučių. Iškepusį pyragą paliekame ataušti skardoje, tuomet išimame, supjaustome norimos formos gabaliukais. Skanaus 🙂
Kakavinis pyragas su varške ir džiovintais abrikosais