Prancūziškas batonas (baguette)

Recepto autorius: Dalios svetainė
Naminis prancūziško batono arba bagetės variantas. Namų sąlygomis tradicinėje orkaitėje to ilgojo batono iškepti nepavyks, tiesiog netilps. Ir čia jokia problema. Iš nurodyto tešlos kiekio kepu du mažesnius (≈ 35 cm ilgio) batoniukus. Plutelė būna traški, vidus minkštas, porėtas. Pirktiniai, žinoma, gerai, bet namie kepta duona juk visada gardesnė 🙂
Taigi naminiam prancūziškam batonui reikės:
- 130 ml šilto vandens
- 130 ml šilto pieno
- 1 a.š. druskos *
- 1,5 a.š. sausų mielių
- 300 g miltų
- 1 kiaušinio (aptepimui)
* – druskos berti pagal skonį; dažniausiai dedu pusę šaukštelio.
Ruošiant tešlą sumaišome visus produktus (išskyrus kiaušinį) ir išminkome tešlą. Dubenį su tešla uždengiame rankšluostėliu ir paliekame šiltoje vietoje valandai. Tešla turi dvigubai pakilti.
Šiek tiek miltais pabarstome stalviršį ir dar sykį išminkome tešlos kepaliuką. Suformuojame pailgą batoną ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos (arba ant specialios bagečių kepimo skardos). Vėl uždengiame rankšluostėliu ir paliekame dar kartą pakilti pusvalandžiui.
„Paaugusį“ batoniuką kelis kartus skersai įpjauname, aptepame išplaktu kiaušiniu ir šauname iki 180 °C įkaitinton orkaitėn. Kepame maždaug 30-35 minutes, kol plutelė gražiai pagels. Skanaus 🙂
Šaltinis: žurnalas «Приготовь» 2012 m., Nr. 9