Imbierinukai – patys pačiausi, vieninteliai ir nepakartojami!
Recepto autorius: Skanėstai
Pamažu ir aš jau pradedu jausti Kalėdas… Šįryt anksti anksti atsikėlusi per pusnis klampojau į egzaminą… Apsimuturiavusi iki ausų stebėjau minkštai besileidžiančias snaiges. Nuotaika puiki, mintyse darausi sąrašiuką, ką turiu nusipirkti imbieriniams sausainiams, kurių kvapui pasklidus namu0se, kažkas nebyliai praneša – JAU Kalėdos… ? Dabar besimėgaudama imbierinukais nesitveriu džiaugsmu, PAGALIAU per 2 metus radau tuos pačius pačiausius, vienintelius ir nepakartojamus! ?
Jiems reikia:
- 170 g sviesto
- 130 g rudojo cukraus
- 250 g medaus
- 1 a.š. druskos
- 2 a.š. cinamono
- 2 a.š. malto imbiero
- 2 a.š. malto kardamono
- 1 a.š. malto muskato
- žiupsnelio kvapiųjų pipirų
- 1 didelio kiaušinio
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 0,5 a.š. sodos
- 450 g miltų
Iš tokio kiekio išeina maždaug 60-70 sausainių. Priklauso nuo to, kokiu storiu iškočiosite tešlą ir kokio dydžio formeles naudosite.
Eiga:
Sviestą ištirpdome, iki vientisos masės sumaišome su medumi, cukrumi ir prieskoniais. Paliekame atvėsti, tada mušame kiaušinį ir vėl gerai išmaišome.
Miltus, kepimo miltelius ir sodą sumaišome atskirai ir maišant suberiame į medaus masę. Tešla gaunasi vientisa, beveik nelimpanti prie rankų, minkšta, netrupanti. Ją padaliname pusiau ir suvyniojus į maistines plėveles mažiausiai valandai dedame į šaldytuvą. Atvėsusią tešlą iškočiojame (patariu kočioti tarp 2 maistinės plėvelės lakštų – išvengsite netvarkos virtuvėje, nereiks kuistis miltų dūmuose, o ir žymiai lengviau kočiosis, nelips prie kočėlo), kad gautųsi maždaug 0,5 cm plonumo, įspaudžiame norimas formeles. Sausainiai linkę pūstis, tai jei mėgstate plonyčius ir traškius kočiokite ploniau. Sausainius popieriumi išklotoje skardoje dėliojame 2 cm atstumu, kepame iki 300C įkaitintoje orkaitėje apie 5 min – kol švelniai paruduoja.
Vėlgi – jei mėgstate minkštesnius, nelaukite, kol visai paruduos, o jei kietesnius kepkite minutę, kitą ilgėliau. Stebėkite, kad nesudegtų, jie super greit iškepa. ?
Glajų dariau taip:
- 50 g cukraus pudros
- 50 g morengų miltelių (pirkau Maximoj sveriamų morengų ir namie sumaliau kavamale)
- 1 a.š. citrinos sulčių
- 2 a.š.vandens (maždaug čia, reikia stebėti, kad glajus nesigautų per skystas, nes kitaip bėgs nuo sausainių)
Viską sumaišiau ir dailinau atvėsusius sausainius.
Švelniai krintančių snaigių ir skanaus Kalėdų aromato… ?