Kalėdiniai imbieriniai meduoliukai

Recepto autorius: Dalios svetainė
Kepiau juos pernai ir labai patiko. Tada kepiau vėlai vakare ir, galima sakyti, meditavau darydama šiuos meduoliukus dovanoms. Nors užtrukau gerokai po vidurnakčio, bet buvo verta – tikras kalėdinis skonis, namai paskendo puikiuose kvapuose… Sandarioje dėžutėje meduoliukai gali išbūti kelias savaites.
Imbierinukams reikia:
- 2,5 stiklinių miltų
- 2/3 stiklinės medaus
- 6 v.š. sviesto
- 1 stiklinės rudojo cukranendrių cukraus
- 1 kiaušinio
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. cinamono
- 1 a.š. malto imbiero
- 1 a.š. maltų gvazdikėlių
- 1/4 a.š. sodos
- 1/4 a.š. druskos
- 1/4 a.š. malto kardamono
- keleto sumaltų anyžiaus sėklyčių
- žiupsnelio tarkuoto muskato
Ugniai atspariame inde pakaitiname sviestą, medų, cukrų (pernai dėjau rudąjį Demerara cukrų, todėl ant iškepusių meduoliukų truputį matėsi cukraus kristalėliai, o šiemet naudojau nerafinuotą melasos cukrų ir sausainėliai iškepė lygutėliai ir žymiai aromatingesni) ir prieskonius. Paskui supilame į didesnį dubenį ir atvėsiname ligi kambario temperatūros. Įmušame suplaktą kiaušinį ir išmaišome.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska, soda. Išsijojame, po kelis šaukštus beriame į dubenį su sviestu bei prieskoniais ir pamaišome. Tešlą maišyti bus vis sunkiau (ypač, jei maišome rankomis). Nors atrodytų, kad minkymui į tešlą dar reiktų įberti miltų, to nereikia daryt, nes vėliau kočiojant jų pabarstysime. O nuo per didelio miltų kiekio sausainėliai bus kietesni.
Paruoštą tešlą sudedame ant maistinės plėvelės, suvyniojame ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 1 valandai.
Atvėsintą tešlą plonai iškočiojame (kelių milimetrų storio), išspaudžiame norimos formos sausainėlius ir dedame ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Orkaitę įkaitiname iki 175 °C ir kepame maždaug 5 min., kol meduoliukai gražiai paruduos.
Atvėsiname ant grotelių ir sudedame į sandarią dėžutę, kad sulauktų švenčių. Meduoliukus galima papuošti glajumi iš cukraus pudros, citrinos sulčių ir kiaušinio baltymo. Spalvotam glajui naudojame maistinius dažus.
Jei norisi minkštesnių meduoliukų, į metalinę dėžutę, kur jie laikomi galima įdėti skiltelę obuolio ir palaikyti, kol imbierinukai suminkštės. Skanaus, nes tikrai labai skanu 🙂
Receptas iš Neringos blogo