Sviestiniai sausainiai su džiovintais vaisiais
Recepto autorius: Dalios svetainė
Labai geri ir skanūs sviestiniai sausainiai su džiovintais vaisiais. Paminėsiu, kad šių sausainukų sviestinė tešla yra pagerinta, šventiškesnė, nes įdėta tarkuotos citrinos žievelės ir įpilta citrinos sulčių. Taigi vien iš šios tešlos be papildomų vaisių iškeptume skanius sausainius. Citrina yra puikus rūgštelės akcentas ir išlaiko skonio pusiausvyrą įdėjus saldžių priedių. Pasirinkau papajas ir ananasus, tačiau galima naudot kitus mėgstamus vaisius. Šių sausainių tešla labai patogi tuo, kad suminkius ją galima laikyt šaldytuve, kol prireiks iškepti šviežių sausainių. Artėja didžiosios metų šventės ir tokie sausainukai labai tinka valgomoms dovanoms.
Sviestiniams sausainiams su džiovintais vaisiais reikės:
- 360 g miltų
- 3/4 a.š. kepimo miltelių
- 1/2 a.š. druskos
- 220 g sviesto (minkšto)
- 1 kiaušinio (L dydžio)
- 200 g cukraus *
- 140 g džiovintų vaisių
* – naudoju 170-180 g cukraus ir saldumo užtenka.
Viename dubenyje išmaišome miltus, druską ir kepimo miltelius. Kitame iki purumo išplakame minkštą sviestą su cukrumi. Įmušame kiaušinį ir vėl išplakame. Įtarkuojame citrinos žievelę ir įpilame šviežiai spaustų citrinos sulčių. Išplakame. Galiausiai suberiame sausus produktus ir viską gerai išmaišome. Sudedame smulkintus mažais kubeliais džiovintus vaisius ir gerai išminkome tešlą.
Tešlą padaliname į dvi dalis, suformuojame du pailgus volelius, suvyniojame juos į kepimo popierių ar maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą, kad pastovėtų bent porą valandų arba ilgiau. Kuo labiau tešla sustings, tuo geriau sausainiai išlaikys savo formą pjaustant ir kepant.
Orkaitę įkaitiname iki 180 ºC. Didelę ir plokščią kepimo skardą padengiame kepimo popieriumi.
Atšaldytą tešlos volelį išimame iš šaldytuvo ir supjaustome griežinėliais (maždaug 1-1,5 cm storio). Kuo tvirtesnė tešla, tuo lengviau ją pjaustyti ir sausainių skrituliukai išeina dailesni. Jei neturime laiko ilgai laukti, kol tešla kaip reikiant sušals ir dirbame greitu tempu (taip dažniausiai būna ir man), pjaustant volelis minkštėja ir forma išeina toli gražu ne ideali, tačiau žavinga ir nepakartojama 😉 Sausainius sudedame ant paruoštos kepimo skardos, būtinai paliekame kelių centimetrų tarpelius, nes kepant jie plečiasi. Kepame 12-15 min., kol pradės vilioti iš virtuvės sklindantis gardus aromatas, sausainiai sutvirtės, o spalva taps gražiai rusva. Laikomi sandarioje dėžutėje sausainiai ilgai išlieka gardūs ir trapūs. Skanaus 🙂
Šaltinis: Martha Stewart