Dvisluoksnis varškės apkepas

Dvisluoksnis varškės apkepas

Recepto autorius: Dalios svetainė

Purus, minkštutėlis, ne per saldus. Lyg ir eilinio varškės apkepo apibūdinimas. Tačiau šis yra kitoks – dviejų „aukštų“ ir panašus į pudingą, su kreminiu sluoksniu viršuje, kuris atstoja apkepo padažą. Originalų receptą šiek tiek pritaikiau savo skoniui ir turimiems produktams, toliau tokius ingredientų kiekius ir pateikiu. Labai rekomenduoju išmėginti.

Dvisluoksniam varškės apkepui (20×20 cm formai) reikės:
Varškės sluoksniui:

  • 500 g varškės (pertrintos)
  • 2 M dydžio kiaušinių
  • 1,5-2 v.š. manų kruopų *
  • 2-3 v. š. džiovintų spanguolių (arba razinų, vyšnių)
  • 2-3 v.š. cukraus **
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto (arba vanilinio cukraus)

* – vietoje manų kruopų galima įmušti dar vieną kiaušinį
** – smaližiai gali cukraus berti daugiau
Kremo sluoksniui:

  • 200 g riebesnės grietinės
  • 1 M dydžio kiaušinio
  • 1 v.š. cukraus (arba 2 v.š. saldinto kondensuoto pieno)
  • trečdalio citrinos žievelės (nebūtina)

Orkaitę įkaitiname iki 160-170 °C. Kepimo indo dugną ir kraštus patepame sviestu.

Dubenyje sumaišome visus varškės sluoksnio produktus ir sukrečiame į kepimo indą. N.B. Naudojau riebią varškę ir kaimišką riebią grietinę – nors ir ne sveikuoliškas pasirinkimas, bet kuo riebesni šie produktai, tuo apkepas skanesnis. Paviršių paskleidžiame lygiu sluoksniu. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame maždaug 30 min., kol apkepo pakraščiai sutvirtės, o viduriukas liks šiek tiek minkštas.

Sumaišome visus kreminio sluoksnio produktus ir supilame ant apkepo viršaus. Šaukštu paskleidžiame kremą ant viso paviršiaus ir kraštų, kad daugmaž vienodai pasklistų. Vėl dedame kepti ne mažiau 10 min., kol kremas sustandės (man užtruko 25 min.). Jei norisi citrusinio aromato ir spalvos, praėjus pusei kreminio sluoksnio kepimo laiko, indą su apkepu išimame, ant viršaus užtarkuojame citrinos žievelės ir dedame atgal į orkaitę kepti.

Išėmus iš orkaitės, peiliu apvedame apkepo kraštus ir paliekame pastovėti 15 minučių. Galima valgyti karštą arba atvėsusį. Karštas, aišku, bus švelnesnis ir drėgnesnis, o ataušęs lieka ne mažiau gardus su karšta kava, arbata. Skanaus 🙂

Adaptuota pagal Elaizik

Dvisluoksnis varškės apkepas