Pistacijų ir citrinų pyragaičiai

Recepto autorius: Dalios svetainė
Turbūt ne vienintelis, bet ryškus šių metų atradimas yra šis pistacijų ir citrinų pyragas, pavirstantis nuostabiais pyragaičiais. Riešutinis pagrindas su gardžiu pistacijų ir citrinų įdaru. Sotūs pasūdyti riešutai, gaivus citrininis sluoksnis – saikingas saldumas, rūgštelės kartumas ir trapus pagrindas. Senokai teko ragaut puikiai derančių skonių ir spalvų desertą. Iškepti šį pyragą tikrai nesunku. Pagalvojau, kad sudėtingiausias etapas – išlukštenti pistacijas, kurių čia reikia nemažai 🙂 Savo nuožiūra atlikau šiokias tokias korekcijas: padidinau pistacijų ir sumažinau cukraus kiekį. Toliau pateikiu tokias proporcijas, kokias naudojau. Pistacijų ir citrinų pyragaičius/pyragą skiriu ypatingai šventei – Motinos dienai ♥
Pistacijų ir citrinų pyragaičiams (20 x 20 cm kepimo skarda) reikės:
- 226 g miltų
- 30 g miltinio cukraus
- 115 g sviesto
- 50 g pistacijų*
Įdaro sluoksniui reikės:
- 2 kiaušinių
- 180 g cukraus**
- 1/2 a.š. kepimo miltelių
- 2 v.š. miltų
- 1 a.š. citrinos žievelių
- 4 v.š. šviežių citrinos sulčių
- 100 g pistacijų*
- miltelinio cukraus užbarstymui
* – naudojau sūdytas pistacijas, todėl į tešlą nebėriau druskos;
** – vietoj 200 g pagal originalų receptą, sudėjau 180 g cukraus ir tiek visiškai užteko.
Pirmiausia išlukštename pistacijas. Aš naudojau sūdytas ir į pyrago tešlą nedėjau druskos. Dalį pistacijų susmulkiname labiau, o įdarui skirtą dalį smulkiname stambiau.
Orkaitę įkaitiname iki 175 – 180 ºC. Keturkampę 20 x 20 cm skardelę išklojame aliuminio folija arba kepimo popieriumi.
Dubenyje išmaišome miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir sukapojame peiliu ar mentele, kol susidarys trupinukai. Jei taupome laiką, virtuviniu kombainu tą padarytume žymiai greičiau. Suberiame smulkintas pistacijas, išmaišome. Gautą birią masę suberiame į paruoštą skardelę, vienodai paskirstome ir suspaudžiame pyrago pagrindą. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame 20 minučių. 25 minutes kepant bus trapesnis. Reikia žiūrėti, kad neperkeptų, pernelyg neparuduotų.
Kol pagrindas kepa, pasiruošiame pyragaičių įdarą. Gerai išmaišome visus įdarui skirtus produktus. Ant sutvirtėjusio pyrago pagrindo supilame įdaro masę ir kepame maždaug 20 minučių arba, kol viršutinis sluoksnis sustings, sutvirtės. Iškepusį pyragą šiek tiek atvėsiname skardoje, paskui išimame ir visiškai ataušiname. Atsargiai nuimame kepimo popierių/foliją, dailiai supjaustome norimo dydžio gabaliukais ir užbarstome miltelinio cukraus. Mėgaujamės užsigerdami kava/arbata. Skanaus 🙂
Šaltinis: NY Times Cooking